Cultura

Goblenul, expresie a sufletului!

goblen-6Pasiunile prind viaţă! La Casa de Cultură „Geo Bogza” din Câmpina, a avut loc vernisajul unei expoziţii de goblenuri, ce aparţine Cercului de Creaţie al Muzeului Omului din Ploieşti. Evenimentul a devenit un obicei, înainte de sărbătorile de iarnă, iar artiştii vin de fiecare dată cu lucrări deosebite.
„Goblenul nu este un lucru obişnuit, nu este ceva ce se găseşte pe toate drumurile, nu este ceva care se face de azi pe mâine şi există de azi până mâine. Un asemenea goblen, poate fi realizat şi în câţiva ani”, a spus Florin Dochia, directorul Casei Municipale de Cultură din Câmpina.
Fiecare dintre noi are acasă lucruri în care au pus mult suflet, şi de care se desparte cu greu sau nu se despart niciodată. Aceşti oameni fac altceva decât de obicei, ceva dificil, dar cu un rezultat extraordinar.
„Goblenul, pentru noi, înseamnă mult mai mult decât a ne strânge şi a discuta despre el. Este, la un moment dat, o expresie a sufletului nostru. Veţi găsi aici tablouri cu aceeaşi temă, dar o să observaţi că sunt nuanţe diferite, culori diferite, ceea ce înseamnă că este aceeaşi imagine, dar văzută prin ochi diferiţi”, a spus Ion Ioniţă, coordonatorul Cercului de Creativitate Umană.
Acest cerc funcţionează din 1992 şi pasiunea a unit persone de diferite vârste, sex, religii. Orice meserie dusă aproape de perfecţiune se spune că este o artă.
„Ne întrebăm unde începe arta şi unde începe meşteşugul la această îndeletnicire. Poate că este prea mult spus creaţie artistică la goblen, dar meşteşug, în mod sigur este. Trebuie să ai răbdare, ochi buni şi chiar puţină imaginaţie”, a spus Marian Dulă, preşedintele Comisiei de Cultură.
Goblenul înseamnă multă pasiune, dăruire, fantezie, dar mai ales căldură sufletească. Trăirile, îndemânarea, stau sub semnul frumosului şi al pasiunii pentru culoare.
Florin Dochia: „Subliniez partea de artă în acest meşteşug: să transferi o lucrarea cunoscută, un Grigorescu, realizat cu pastă, cu lumina din vopsea, din cu totul altceva, s-o transferi în puncte de ţesătură.”
Toţi cei care iubesc arta goblenului sunt aşteptaţi să viziteze expoziţia cu vânzare, până pe 11 ianuarie 2010, în foaierul de la etaj al Casei de Cultură.
Diana ROMAN

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co