Invatamant

Examene cu faţă nouă

Selecţii prin concurs
Pentru elevii care vor intra în clasa a 9-a, rămân aceleaşi probe de admitere, aceeaşi formă de calcul a mediei cu teza unică din clasa a 7-a, pentru cei care deja au susţinut-o. Anul viitor, liceele vor avea posibilitatea de a-şi selecta elevii printr-un examen scris, care atestă realele lor cunoştinţe.
„Se păstrează teza unică din clasa a 7-a şi constituie 25% din media finală. Încă 25% pentru media pe care o are la sfârşitul clasei a VIII-a şi încă 50% pentru media pe cei 4 ani de învăţământ gimnazial. Aceasta va fi o medie care se va face după acest sistem şi se va fi o repartizare tot pe calculator. În acelaşi timp, se menţionează în metodologie că unele unităţi de învăţământ care doresc să îşi selecteze elevii pot să organizeze examene cu probe scrise la unele sau la toate obiectele. Noi am propus să se menţioneze şi perioada, pentru elevii care vor să se înscrie la un liceu cu un aşa sistem, mai ales la clasele bilingve sau cu specializări pretenţioase. Îşi aleg propriii elevi, pentru că au venit unii dintre ei cu medii foarte mari şi apoi s-a observat că aveau cunoştinţe foarte slabe, însemnând că, acolo de unde au venit, notarea lor nu a fost obiectivă. Se va da un comunicat în care se va spune că, în perioada anterioară repartizării pe calculator, liceele vor face aceste selecţii prin concurs”, a spus Dan Ioan Bujor, preşedintele Sindicatului Învăţământ Valea Prahovei şi membru în Colegiul Naţional al liderilor F.S.L.I.

Bacalaureat fără probe orale
Fără să ne mai surprindă, BAC-ul 2010 se va desfăşura conform unei noi metodologii. A fost redus numărul obiectelor de examen; limba română şi matematica sunt materiile obligatorii, pe lângă acestea ei alegându-şi încă două discipline la care trebuie să susţină examenul. Alte noutăţi constau în faptul că BAC nu mai înseamnă şi probe orale, dar înseamnă evaluare pe tot parcursul anului şcolar. „Evaluarea la limba romană se face începând cu luna ianuarie şi se continuă cu alte probe până în iunie, când intră proba scrisă, obligatorie, a portofoliului. Deci BAC-ul va fi scris în acest an, nu vor mai fi probe orale, acestea dându-se în timpul anului şcolar, începând cu înscrierea în luna decembrie şi cu cele din lunile februarie şi aprilie. Ca o noutate totală, intră şi competenţele digitale, adică informatica. Este o probă în domeniul manevrării tastaturii calculatorului. Noi ne întrebăm dacă această probă poate fi susţinută de elevi unde nu există o dotare cu calculatoare. Noi avem. Prahova este un judeţ bine dotat, dar sunt licee, în oraşele mai sărace, în comune, unde nu au calculatoare şi nu toţi elevii pot să aibă dexterităţi din acestea. Nu se va da o notă aici, se va spune nivelul de cunoştinţe, fără să conteze ca medie la BAC”, spune Dan Ioan Bujor, preşedintele Sindicatului Învăţământ Valea Prahovei şi membru în Colegiul Naţional al liderilor F.S.L.I. Şi elevii care au susţinut, dar nu au promovat, examenul de bacalaureat se vor adapta noii metodologii. Dacă am face o paralelă între sistemul de învăţământ din România şi cel din afară, diferenţa este una foarte mare. Fără să ne referim neapărat la BAC sau Admitere, şi repartizarea obiectelor pe anii de studii este mult mai eficientă. În timp ce, în străinătate, sunt studiate materii obligatorii, dar şi foarte multe opţionale, cu posibilitate de schimbare a acestora din urmă în cazul în care se observă că nu corespund profilului, la noi lucrurile se complică, chiar din punct de vedere al normelor pe care profesorii le au de făcut.
„Este foarte pretenţios de aplicat la noi un sistem asemănător. Avem cadre didactice care au o normă şi ar fi posibil ca, în semestrul viitor, să aibă o normă şi jumătate sau chiar două, şi alţii nici una. Acolo se face o selecţie în baza unor teste care se dau pentru cei care au deprinderi în domeniul limbilor moderne, tehnicii sau, pentru liceele vocaţionale, cele de artă. La ei, bacalaureatul este diversificat, pe mai multe trepte. Se ajunge ca, acelora care dau BAC-ul, să li se permită să dea la orice instituţie de învăţământ superior din Europa, apoi BAC-ul de tip B, unde mergi pe o arie curriculară pe care tu ai frecventat-o în liceu, BAC-ul de tip C, mai restrâns, cu admitere, şi ultimul tip de BAC, ce dă dreptul la o calificare profesională, dar nu dezonorantă”, explică Dan Ioan Bujor. Cu speranţa că, în viitor, sistemul educaţional din România îşi va găsi cea mai bună cale de a se desfăşura, nu rămâne decât să avem răbdarea de a trece prin nenumăratele schimbări ale metodologiei, ce vin o dată cu fiecare ministru din educaţie…Diana ROMAN

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co