Actualitate

Drumurile judeţului au intrat la apă

Ploile căzute în ultima perioadă au reactivat alunecările de teren în mai multe localități din Prahova. În unele zone, precum cea a drumului județean care face legătura între Câmpina şi Valea Doftanei, a existat și un factor major care a sporit acțiunea apei – defrișările.

La ieşirea din municipiul Câmpina, pe dreapta, exista o adevărată pădure, care, încet-încet, aproape că a dispărut. Şi efectele se văd deja! În urma ploilor din ultima perioadă, DJ 102 a… luat-o la vale. Fapt care a determinat autorităţile locale să închidă un sens de mers şi să caute soluţii pentru remedierea situaţiei într-un timp cât mai scurt.
„Am trimis o firmă și am solicitat să ne trimită un deviz, pentru că nu vrem să intervenim fără a cunoaște și a evalua costurile lucrării, însă problema e delicată. Vom interveni, însă trebuie făcută o lucrare serioasă. O să anunțăm și Consiliul Județean pentru a vedea dacă vom putea obține ceva fonduri pe calamități. N-am făcut acest lucru până acum, dar va trebui să o facem”, a declarat viceprimarul municipiului Câmpina, Ion Dragomir.
Problema este mult mai gravă decât pare, având în vedere că pe DJ 102 circulă autovehicule de mare tonaj, care ar putea face ca în orice moment drumul să se rupă de tot. Cine a aprobat defrişarea aproape integrală a versantului care dă înspre albia râului Doftana? Conform celor declarate de viceprimarul municipiului Câmpina, aprobările nu au venit de la primărie.
„Defrișările nu s-au făcut cu aprobarea noastră, ci a Ocolului Silvic. Au fost mulți oameni din Câmpina care ne-au sunat și ne-au spus că în acea zonă se defrișează. Consider că e o gravă greșeală a celor ce administrează pădurile, să aprobe defrișarea în acea zonă”, a mai spus Ion Dragomir.

Valea Doftanei a fost izolată
Pe DJ 102 s-a ajuns în această situație după ce, în cursul săptămânii trecute, acesta a devenit impracticabil pentru a treia oară în doar o lună de zile, din cauza pâraielor care au venit de pe versanţii din zonă. Nu s-a putut circula pe el pentru aproximativ o oră şi jumătate, timp în care pompierii militari câmpineni şi membrii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă din Valea Doftanei s-au luptat cu noroiul și aluviunile depuse pe partea carosabilă.
„Din cauza precipitațiilor foarte abundente, într-o perioadă scurtă de timp, au venit aluviuni pe partea carosabilă, în vreo trei-patru puncte, la Valea Fiarelor, aici în zona Tunel. A fost circulația oprită, dar am intervenit cu cei de la ISU Prahova, am debarasat cu lopețile și cu ajutorul câtorva oameni și cei de la Drumuri Județene au intervenit cu o volă”, a declarat  primarul comunei Șotrile, Bogdan Davidescu.
S-a intervenit cu se s-a putut. Cei 30 de pompieri militari veniţi de la Câmpina au încercat să redea circulației drumul respectiv, într-un timp cât mai scurt.
„Din cauza precipitațiilor, au venit aluviuni de pe versantul din partea stângă, pe direcția Paltinu, și au blocat drumul județean”, a explicat și lt. Florin Poştaru, din cadrul Detașamentului de Pompieri Câmpina.

Posibilitatea accesării
fondurilor europene
Pe lângă forţele de intervenţie, pe malul râului Doftana a fost prezentă şi o echipă de geologi, care a studiat mai ales zona de la tunel, acolo unde nu a găsit nimic care să fie pe placul lor. Malurile râului trebuie regularizate iar versanţii întăriţi. Asta dacă ar exista și fondurile necesare.
“Sunt foarte mulți bani, dar bănuiesc că pot fi accesați. În momentul de față eu știu că pot fi accesate fonduri europene, chiar dacă un proiect pentru care ceri fonduri europene nu este foarte ușor de făcut, trebuie să justifici banii și, dacă accesezi aceste fonduri, într-un final ar trebui să se și vadă rezultatele muncii plătite de acestea. Din câte știu eu, după o experiență de aproape 20 de ani de muncă în domeniul alunecărilor de teren, banii se cam duc în alte părți. Spun asta cu mult simț de răspundere”, a declarat cercetătorul ştiinţific din cadrul Institutului Geologic Român, Raluca Maftei.

Probleme în tot județul
Comunele Starchiojd, Șotrile și Ariceștii Zeletin au fost serios afectate de alunecăriile de teren produse din cauza ploilor din ultimele zile. DJ 207 s-a surpat pe banda de mers spre Șotrile, pe o distanța de 20 de metri și o adâncime de aproximativ doi metri. Și DJ 233 s-a fisurat, pe mai multe porțiuni, între Ariceștii Zeletin și comuna Cărbunești existând mai multe denivelări care îngreunează circulația. Situație care se regăsește și pe DJ 219, între Aricești și Predealul Sărari.
Tot în Ariceștii Zeletin, pământul care a luat-o la vale a afectat zidul de sprijin al podului ce leagă două sate. Totodată, în comuna Starchiojd, 250 de gospodării au fost izolate, după ce o viitură de pe râul Stâmnic a inundat drumul comunal pe o porțiune de aproximativ un kilometru.Relu NISTOR

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co