Cum să ne ferim de atacurile urşilor
Jandarmii montani din Buşteni au început o campanie de informare asupra regulilor de care trebuie să ţinem cont pentru a evita urşii şi eventualele atacuri ale acestora.
Animalele sălbatice sunt prezente tot mai des pe cărările de munte, la marginea pădurii sau pe străzile din oraş.
Oamenii muntelui au început să patruleze pe traseele montane şi în locurile de campare, pentru a oferi informaţii utile turiştilor care ajung în staţiune.
Astfel, dacă aveţi de gând să plecaţi într-o drumeţie este bine să mergeţi în grup şi să faceţi gălăgie.
Dacă totuşi vă întâlniţi cu un urs,
nu-i faceţi poze, deoarece lumina bliţului îl sperie şi devine agresiv.
Cel mai bine este să vă continuaţi drumul în sensul opus şi să nu-l hrăniţi.
De asemenea, nu amplasaţi corturile în locurile interzise, iar în locul de campare nu lăsaţi mâncare acolo unde dormiţi.
Cel mai bine este să duceţi proviziile cât mai departe, deoarece sălbăticiunile sunt înfometate, iar mirosul îi atrage ca un magnet.
„Noi suntem în permanenţă pe traseele montane, deoarece urşii apar tot mai des în Buşteni. Astfel, îi informăm pe turişti asupra măsurilor pe care trebuie să le ia pentru a se proteja. Ei au fost avertizaţi cu privire la pericolul ce îi pândeşte atunci când se apropie de aceste animale.
De asemenea, în zonele în care sunt campaţi, să nu lase mâncarea în preajma corturilor pentru că au devenit foarte violente şi atacă.
Anul trecut, doi turişti din Franţa au fost atacaţi din această cauză şi s-au supus la nişte riscuri enorme”, a precizat jandarmul montan Marius Andone.
Oamenii muntelui spun că urşii atacă doar de frică, aşa că gesturile bruşte îi sperie şi sunt considerate de aceste animale semne de atac, iar atunci ripostează.
Evitaţi întâlnirile cu puii, deoarece ursoaicele sunt foarte periculoase. De asemenea, nu vă apropiaţi de urşii gunoieri.
Deşi, la prima vedere, ei par liniştiţi, pot deveni agresivi, când te aştepţi mai puţin.Adelina ANEI