Imobiliare Valea Prahovei
Sanatate

Criza afectează grav farmaciile prahovene

Din ce în ce mai multe farmacii din Prahova dau faliment. În 2009, cel puțin zece astfel de unități din județ au fost preluate de distribuitorii de medicamente pentru că s-au aflat în imposibilitatea de a-și plăti datoriile.

Situația în domeniu este tot mai rea și alte unități se află, acum, în acest. Problema, spun farmaciștii, o reprezintă Casa de Asigurări de Sănătate care întârzie plata facturilor. Astfel, pentru medicamentele din programele naționale, plata se face la 90 de zile, iar pentru cele cu prescripție, la 180 de zile. Dacă ne gândim că listele se depun la sfârșit de lună și Casa își rezervă dreptul să verifice modalitatea de eliberare a pastilelor încă 30 de zile, la termenele de plată mai adăugăm încă două luni. Între timp, farmaciștii trebuie să plătească distribuitorii.
“Farmaciile își primesc banii de la casele de asigurări, cam la opt luni de la eliberarea medicamentelor. De exemplu, până în momentul de față s-au plătit, aproape în toate județele, facturile aferente lunii august 2009, iar din august, până în momentul de față, nu s-a mai primit niciun ban. Categoric, aprovizionarea farmaciilor este afectată, am vorbit cu distribuitori care m-au atenționat că vor fi foarte drastici în privința termenelor de plată a facturilor de la farmaciști”, a declarat președintele Colegiului Farmaciștilor Prahova, Clara Popescu.

E rău pentru toată lumea
Dacă farmaciștii au probleme, nici clienții lor nu stau mai bine. De luna aceasta, medicamentele din Catalogul Național s-au scumpit cu 6,2%, după ce cursul euro folosit la fundamentarea bugetului a crescut de la 4 la 4,25 de lei. De aceea, bolnavii se întreabă dacă își vor mai putea procura medicamentele, în condițiile în care acestea se tot scumpesc.
Conform reprezentanților Colegiului Farmaciștilor, din luna iunie nu vor mai fi bani pentru medicamente compensate și gratuite. Bugetul pe 2010 este cu 33% mai mic față de anul trecut, când banii nu au mai  ajuns decât până în luna septembrie. Astfel, sumele abia dacă vor acoperi datoriile rămase de anul trecut. Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, noul contract-cadru privind acordarea asistenței medicale pentru 2010, care prevede că din iulie va fi stabilită o nouă metodologie de calcul pentru prețul de referință al medicamentelor compensate și gratuite.Raluca EPARU

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co