Coplata, luată în colimatorul politic
Prima conferinţă de presă politică, susţinută anul acesta la Câmpina, a fost cea a senatorului Georgică Severin. Acesta a prezentat, printre altele, situaţia asigurărilor de sănătate în sistemul de coplată.
Casa de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii analizează modalitatea introducerii sistemului de coplată, iar primele discuţii vizează ca orice persoană care merge la medicul de familie să plătească 5 lei, la specialist 10 lei, iar în spital 100 de lei pentru o internare de o săptămână.
„Se pregăteşte o privatizare a sănătăţii, ceea ce nu ar fi un lucru foarte rău, dacă s-ar menţine acel pachet, nu minim, acel pachet necesar de sănătate pentru cei care-şi plătesc asigurările în mod obişnuit.
În consecinţă, vom fi în situaţia în care degeaba se plătesc aceste asigurări. Este vorba despre celebra coplată! În normele de aplicare, la această coplată se vede următorul lucru: statul nu începe să-ţi dea bani din asigurările tale decât după ce ţi-ai consumat suma plătită din coplata ta. Dacă ai vreo răceală şi trebuie să plăteşti acea cotă, de abia după ce apari că ţi-ai consumat, în totalitate, partea ta de coplată, începi să primeşti bani de la asigurări.
Deci există următoarea posibilitate pentru cei care au, să zicem, boli mai lejere: pe lângă asigurările lor, vor merge şi cu coplata şi nu vor primi nimic din zona asigurărilor. E o nebunie! Nu mai spun că se creează nişte inegalităţi teribile! Tot din această zonă a sănătăţii, nu pot să nu-mi pun problema în ce măsură crearea acestor Case de Asigurări private nu va fi cu „dedicaţie”.
Dacă aş afla că vin marile Case de Asigurări din străinătate, aş crede că va fi bine. Au o piaţă, au experienţă. Această privatizare nu trebuie să se facă în dauna statului, pentru că aici ne întoarcem la normele de aplicare. Acel pachet minim de servicii de sănătate pe care trebuie să le primească un cetăţean asigurat, nu este prevăzut, nicăieri, în lege.
Practic, dacă votăm legea, dăm un cec în alb. Noi, parlamentarii, nu avem norme de aplicare. Se spune că aceste norme vor fi stabilite prin lege, dar legea nu este în cadrul a ceea ce vom vota noi”, a precizat senatorul Georgică Severin.
Mari îndoieli
„Ne manifestăm dezamăgirea atât noi, cât si asociaţiile de pacienţi, pentru introducerea coplăţii. Coplata, aşa cum este ea gândită în lege, nu reprezintă o soluţie care să crească eficienţa finanţării sistemului sanitar. Coplata va afecta populaţiile vulnerabile, crescând inechităţile în sistem, şi va împiedica accesul la tratament al unor grupuri semnificative.
După cum se vede, coplata va fi o nouă taxă aplicată persoanelor care plătesc şi în prezent. (…) Dacă în proiectul de lege care a fost dezbătut public, se prevedea o limitare a coplăţii la maximum 600 de lei pe an, acum acest plafon nu mai există, coplata reprezentând maximum a 12-a parte din totalul veniturilor anuale ale asiguraţilor.
Această măsură este una care generează inechitate între asiguraţi şi bagă adânc mâna în buzunarul celor care au nevoie de servicii medicale”, se arată într-un comunicat dat de către Colegiul Medicilor din România, la sfârşitul anului trecut. Carmen NEGREU