Actualitate

Casa Domnului în cartierul Turnătorie

În vara acestui an, au început lucrările de construire a unei biserici, în cartierul Turnătorie din Câmpina. Dacă informaţiile despre sfântul lăcaş sunt mai greu de obţinut, oamenii din zonă îşi exprimă cu uşurinţă bucuria pentru “schimbarea la faţă” a locului respectiv.

Cartierul se află într-o zonă mărginaşă a oraşului, locuită de o diversitate de categorii sociale, în general oameni care sunt nevoiţi să se confrunte zilnic cu sărăcia, mizeria şi un anume grad de infracţionalitate. Printre câmpineni, reputaţia cartierului lasă de dorit, cel puţin în sensul că nu e recomandat să mergi noaptea prin  zonă.
Ideea construirii unei biserici în această loc există de multă vreme, numai că, după cum spun gurile rele, haine preoţeşti din alte biserici s-ar fi opus de teama că unii şi-ar pierde din enoriaşi. Cu toate aceste impedimente, lucrările au demarat într-un final, începându-se cu Casa Praznicală. Preotul Răzvan Stoian, cel care deţine această parohie, a refuzat să dea orice informaţii (nici măcar ce hram va purta biserica), pe motiv că nu o va face decât în prezenţa şefului Protoieriei din Câmpina, preotul Costică Dumitru. Cum nici domnia sa nu a fost de găsit, am încercat să ne orientăm ca orice cetăţean şi să aflăm detalii despre lucrare, de pe panoul ce trebuie să existe pe orice şantier de construcţii: număr autorizaţie de construire, beneficiar, valoarea lucrării, cine construieşte etc.. Nu am găsit nici acest panou. Am reuşit să aflăm totuşi că biserica va purta hramul Sf. Andrei. Cum lucrările de pe şantierul bisericii păreau a se desfăşura cu spor, am stat de vorbă cu câţiva oameni din cartier. „Mă bucur, e un lucru bun. Va fi un loc curat, aranjat, nu cum era înainte, plin de gunoaie. Şi lumea, sunt sigură, va fi mai atentă”, a spus Ligia Dobre.  „Parohia va fi de la calea ferată până în Păcuri. Automat se va schimba tot în cartier, pentru că avem biserică. Deja a început să se schimbe. După promisiunile celor de la Primărie, că se reduc taxele şi impozitele, ca să-şi îmbrace corpul clădirii, va fi ordine, curăţenie, se va muta rampa pentru habele de gunoi, va apărea o cale de acces. Se vor schimba multe lucruri în bine”, a spus Ion Vişoiu, care are casa la doar câţiva metri distanţă de viitoarea biserică.

Implicarea autorităţilor
„Referitor la zona Mogador şi cea din Turnătorie, pot spune că sunt unele probleme, nu foarte grave. Sunt oameni mai săraci şi care nu au un loc de muncă. Uneori se încearcă prin diferite metode să mai găzduiască infractori, să mai sustragă bunuri, cele mai multe de prin curţile oamenilor, în general din zonă. Noi am instituit acolo o patrulă permanentă care acţionează pentru a preveni săvârşirea unor infracţiuni, fie de tip stradal sau/şi furturi. Încercăm să ţinem zona sub control. În privinţa bisericii care se va construi acolo, consider că este un lucru foarte bun, având în vedere că şi religia este un factor educaţional, pentru asigurarea unei ordini cât de cât, având în vedere că şi preotul respectiv va acţiona în acest sens, noi acordându-i tot sprijinul”, a declarat şeful Poliţiei Câmpina, Romeo Văsii. Carmen NEGREU

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co