Imobiliare Valea Prahovei
Social

Campanie antidrog – Prevenire în licee

Aşa cum anunţam în cadrul campaniei de prevenire a consumului de droguri „NU vreau ca drogurile să-mi schimbe viaţa!”, în colaborare cu săptămânalul Valea Prahovei şi televiziunea VP-TV, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Prahova (CPECA), structură componentă a Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), va derula, pe parcursul a cinci săptămâni, activităţi de prevenire în toate grupurile şcolare şi liceele din Câmpina.

Aşa cum a precizat Diana Giurgiveanu, coordonator CPECA Prahova, vor fi activităţi strict de informare şi de câştigare de abilităţi, informându-i pe copii cu privire la riscurile asociate cu consumul de alcool, tutun, droguri legale, ilegale şi, în special, de produse etnobotanice. Astfel, săptămâna trecută, a avut loc o activitate de acest fel în cadrul Grupului Şcolar Construcţii de Maşini din Câmpina, la care au participat în jur de 60 de copii, care au vizionat un film pus la dispoziţie de ANA, urmat de o dezbatere şi de completarea unui chestionar prin care aceştia îşi arată aprecierea asupra activităţii. „Domnul chestor Sorin Oprea, directorul ANA, a dat presei un studiu naţional privind consumul de droguri pe anul 2010. Din păcate, se observă o creştere a consumului de droguri, în urma acestui studiu făcut comparativ pe anii 2007-2010. S-a observat o creştere de la 1,7 % în 2007, la 4,3% în ceea ce priveşte creşterea consumului de droguri. Mulţi dintre tineri sunt conştienţi de riscurile asociate consumului de droguri, însă lipsa informării, faptul că provin dintr-un mediu cu părinţi afectaţi de tot felul de probleme, plus curiozitatea, îi îndeamnă să consume. Uneori, momentul când vor să renunţe la droguri vine prea târziu. Noi suntem o structură care vine în ajutorul lor. Nu vrem să fim comparaţi sau asociaţi cu cei de la Crimă Organizată. Persoanele care consumă sunt considerate persoane bolnave, în sprijinul cărora venim noi, cu asistent social, medic, consiliere psihologică. Fiecare, pe linia sa de muncă, poate veni în sprijinul celui afectat de consumul de droguri”, a spus Diana Giurgiveanu.
Părerile copiilor
Întrebată dacă are cunoştinţă despre tineri din Câmpina care consumă droguri şi ce a făcut pentru a-i ajuta, eleva Renata Barbu, din clasa a XII-a, de la Grupul Şcolar Construcţii de Maşini, a spus:
„Da, cu siguranţă. Am, oarecum, nişte prieteni care au picat în acest anturaj. Am încercat să-i ajut prin campanie. A mai fost o dată o campanie de acest gen, la noi la şcoală. Ulterior, am încercat să-i ajutăm pe cei din jurul nostru cu informaţii, dar şi fiind alături de ei, prin bunăvoinţa noastră de a-i scoate din impasul în care au fost odată. N-am reuşit decât în proporţie de 30%, deoarece, în principiu, au vrut şi ei să renunţe, dar anturajul i-a adus din nou în punctul mort, să zic aşa. Nu am renunţat să-i ajut, dar a fost o luptă cu mine însumi, pentru că, dacă ei nu şi-au dorit la maxim să recurgă la nişte lucruri mai bune şi mai frumoase pentru viaţa lor, n-am putut să fac mai mult decât să informez”.
„Eu nu consum, dar am prieteni care au consumat. Consider că e o prostie foarte mare. Am încercat să-mi ajut prietenii şi, în mare parte, am reuşit. Pe alţii, nu… Pur şi simplu nu se pot debarasa de obiceiurile astea. Li se schimbă comportamentul când sunt sub influenţa stupefiantelor. Nu mai am ce să le fac. Unii sunt mai bine dispuşi, alţii pot avea depresii. După ce se termină efectul drogurilor, le spun că nu e bine ce fac, dar nu înţeleg. Am avut prieteni care au murit din astfel de cauze”, povesteşte şi elevul Constantin Alexandru Gherase, din clasa a XI-a.
Cu siguranţă că există mulţi tineri care cunosc persoane consumatoare de droguri.
În spiritul acestei campanii de prevenire, redacţia ziarului Valea Prahovei le stă la dispoziţie celor care vor să afle mai multe despre acest flagel şi despre cum îşi pot ajuta prietenii aflaţi în impas, mediindu-le contactul cu personal specializat din cadrul CPECA. Carmen NEGREU

Targul National Imobiliar
Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co