Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

A murit marele academician si diplomat Mircea Malița

Academicianul Mircea Malița a încetat din viață, luni seara. Reputat cărturar, scriitor, diplomat și ambasador, s-a stins din viață la vârsta de 91 de ani. Mircea Maliţa a fost consilier al primei Misiuni permanente a României pe lângă ONU,  ministru al învățământului, ambasador la ONU (Geneva), dar şi în Statele Unite.

S-a născut la 20 februarie 1927, la Oradea, într-o familie creştin-ortodoxă. A urmat studiile liceale la Oradea, Făgăraş, Beiuş şi Bucureşti, în perioada 1937 – 1945. În Bucureşti, şi-a continuat studiile universitare la Facultatea de Ştiinţe – Secţia Matematică şi Facultatea de Filosofie (1945 – 1949), două domenii care l-au sădit din punct de vedere al caracterului şi din punct de vedere al perspectivei viitorului. În 1972 şi-a susţinut teza de doctorat intitulată “Modele matematice pentru negocieri”.

Mircea Maliţa a ocupat, printre altele, următoarele funcții: consilier al primei Misiuni permanente a României pe lângă ONU, ministru adjunct în Ministerul Afacerilor Externe, ministru al învăţământului, consilier pentru probleme externe şi ministru de stat, membru al consiliilor pregătitoare ale conferinţelor mondiale ale ONU pentru populaţie, ştiinţă şi tehnologie, pentru dezvoltare, ambasador în Elveţia şi la ONU (Geneva) şi ambasador în SUA.

Malița este cel care a fost trimis de Sadoveanu la ONU, cel care a stat de vorbă cu Picasso şi Tristan Tzara, cel care a negociat cu arabii situaţia petrolului, cel care a luat atitudine împotriva Moscovei prin poziția contradictorie blocului sovietic pe care a prezentat-o la adunarea Naţiunilor Unite din 1963, cel care, lăudat de Reagan, a fost numit cel mai de seamă ambasador al României la Washington.

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co