Vrem oraşul verde!
Acesta a fost mesajul pe care copiii de la grădiniţa Floare de Colţ din Sinaia l-au transmis semenilor prin marşul organizat săptămâna trecută, în staţiune. Şi câteva sute de elevi din Ploieşti au străbătut câteva dintre străzile importante ale oraşului pentru a atrage atenţia asupra protejării mediului.
De la cei mai mici, până la cei din grupa pregătitoare, înarmaţi cu pancarte, preşcolarii din Sinaia au mers prin cartierul Izvor, strigându-şi dorinţa de a avea un oraş verde şi curat, cu speranţa că semnalul lor va fi receptat de cât mai mulţi oameni. „Salvaţi planeta Pământ!”, „Vrem un oraş curat, cu aer de respirat!” au fost doar câteva dintre lozincile scandate de micuţi. „Salvăm planeta Pământ, ca să putem trăi. Vrem ca planeta să trăiască pentru totdeauna. Oamenii răi aruncă gunoi peste tot, distrug tot. Eu nu mai vreau asta. Vrem un oraş mai bun şi mai curat. Vrem un oraş care să nu aibă oameni răi”, a spus unul dintre micuţi.
Marşul a fost ultima acţiune din cadrul proiectului naţional „Şcoli şi grădiniţe pentru un viitor verde”, desfăşurat la Floare de Colţ, în cadrul căruia copiii au învăţat că natura trebuie ocrotită şi primul lucru pe care îl poţi face este să aduni gunoiul selectiv. Alături de ei în marşul pentru o ţară mai curată au fost cadrele didactice ale grădiniţei. „Copiii vor să arate oamenilor mari ce au învăţat prin înscrierea în acest proiect şi să le reamintească acestora că îşi doresc un oraş curat, verde, o planetă curată în care să poată creşte toţi sănătoşi”, a declarat directoarea grădiniţei Floare de Colţ, Maria Petre.
Marş pentru natură
Peste 300 de copii au mărşăluit şi în Ploieşti, joia trecută, pentru a trage un semnal de alarmă asupra problemelor grave de mediu cu care se confruntă societatea. Acţiunea s-a desfăşurat în cadrul proiectul Green Life, sub motto-ul “Fii Eco cu AIESEC Ploieşti”. În timpul marşului, pe traseul Gara de Sud – Sala Sporturilor Olimpia, participanţii au prezentat mesaje eco şi au încercat să explice ce înseamnă să trăieşti ecologic şi să ai grijă de natură. “Noi vrem prin această activitate a noastră să implementăm un mesaj social de a trăi verde şi de a reutiliza materia consumată”, a explicat coordonatorul proiectului, Mihai Bucur.
Şi deşi participanţii la marş au doar câţiva anişori au ştiut că natura este în pericol din cauza poluării şi cunosc şi ce trebuie făcut pentru a o salva. “Oamenii trebuie în primul rând să nu mai arunce gunoiul pe jos, să nu mai folosească maşina personală, ci bicicleta sau transportul în comun şi să recicleze” a explicat Andreea, în vârstă de 6 ani, participantă la marş.
La sfârşitul marşului, elevii au participat la serie de jocuri şi concursuri în urma cărora au primit diverse premii.
Claudia BÂRLĂ
Mariana BADEA