Viţa de vie, calamitată de frig
Vin vremuri grele pentru producătorii de vin. Gerul năprasnic de acum două săptămâni a afectat serios plantaţiile de viţă de vie.
Marii producători de vin stau cu sufletul la gură şi fac teste peste teste ca să vadă exact cât la sută din culturile lor au fost compromise. Din datele preliminarii deţinute de reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Prahova, reiese faptul că în judeţ sunt zone unde viţa este calamitată în proporţie de 60%. La Valea Călugărească, marii producători sunt îngroziţi de ce a putut face îngheţul. “În zona de deal s-au înregistrat temperaturi de până la -25 de grade, în urmă cu două săptămâni, iar în zona de câmpie de -22 de grade. Practic, a fost depăşit pragul biologic de rezistenţă al plantei. Cu siguranţă vom avea producţii mult mai mici faţă de anul trecut, când am avut 7,5 tone la hectar, o producţie record”, a declarat purtătorul de cuvânt al DADR Prahova, inginerul Marian Marcu. “Mugurele, dacă este verde şi mai sunt doi secundar, tot verzi, înseamnă că ochiul este bun, deci nu este afectat de ger. Dacă este maroniu spre negru, este clar calamitat. În zonele colinare, la merlot, cabernet şi sauvignon se înregistreză pierderi de aproximativ 21%. Pe zona văilor, pierderile sunt foarte mari. La unele soiuri, sunt pierderi şi de 60%”, a declarat inginerul Marcel Cazacu.
Rezistenţa soiurilor
În Prahova sunt 7.500 de hectare cultivate cu viţă de vie nobilă. Cel puţin 1.300 de hectare sunt afectate de ger. “Unele au rezistenţă mai mare, unele mai mică, cum este cabernetul sauvignon, de exemplu. Acesta rezistă până la – 22 de grade, dar pe coline; pe vale este şi el afectat. Un soi de masa cardinal nu va rezista mai mult de -15 grade Celsius”, a explicat inginerul Marcel Cazacu. “Avem raportată, doar până în acest moment (23 februarie –n.r.), suprafaţa de 1.300 de hectare, afectată de până la 40%”, a declarat purtătorul de cuvânt al DADR, Marian Marcu.
Aşa se face că, anul acesta, pe piaţă va exista vin mai puţin, dar şi mai scump. “Cu siguranţă că gerul care a afectat plantaţiile de viţă de vie foarte mult anul acesta, se va reflecta şi în preţul vinului. Estimez o creştere a preţului la vin de până la 20%, faţă de anul trecut”, a declarat primarul comunei Valea Călugărească, Vasile Neacşu.
Anul trecut, producătorii au avut parte de recolte record, aşa că de vin nu vom duce lipsă, dar îl vom bea la preţ mai mare. Mariana BADEA