Actualitate

Vijelia a făcut ravagii pe Valea Prahovei

copac-cazut-busteniVremea rea anunţată de meteorologi pentru weekend-ul trecut a făcut ravagii pe Valea Prahovei. În staţiuni, zeci de acoperişuri au fost smulse, iar copacii căzuţi la pământ au pus probleme serioase autorităţilor.

Un brad de peste 80 de ani care a căzut sub puterea vântului peste o casă din staţiunea Buşteni a paralizat un întreg cartier al oraşului. Oamenii au rămas fără gaze, curent electric, telefon fix sau internet. Bradul se afla în curtea vilei de vacanţă a Ambasadei Slovaciei în România, iar în cădere a distrus ţeava de gaze, gardul dar şi cablurile de utilităţi din zonă. Lucrătorii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Buşteni, împreună cu pădurarii, s-au străduit mai bine de o oră pentru a fragmenta copacul.
Locuitorii din zonă spun că au făcut mai multe sesizări către Ocolul Silvic, atrăgând atenţia că foarte mulţi brazi din curţile de pe aceste străzi sunt foarte bătrâni şi pot oricând să se prăbuşească. “Mai mulţi arbori au căzut în locuri diferite, afectând căi de transport şi mai multe imobile. În acest caz este vorba despre un imobil, dar pagubele nu sunt majore şi am intervenit pentru eliberarea drumului şi punerea în siguranţă a clădirii. Au mai fost mici intervenţii pe strada Zamorei, pe strada Victoriei, dar fără să fie afectate locuinţe sau cetăţeni”, a declarat şeful Salvamont Buşteni, Gheorghe Haiduc.
În ultimele zile, în staţiunile de pe Valea Prahovei vântul puternic a doborât mai mulţi arbori în Azuga, Buşteni şi Sinaia, însă, din fericire, nu au existat victime. Pagubele au fost înseminate, iar ulterior lucrătorii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, împreună cu salvamontiştii şi pădurarii au reuşit să îndepărteze resturile copacilor doborâţi de vijelii.

Fără instalaţii pe cablu
Instalaţiile de transport pe cablu care fac legătura între localităţile de la poalele munţilor şi platoul Bucegi au fost blocate, vineri şi sâmbătă, iar duminică au funcţionat sporadic. La altitudini de peste 2000 de metri vântul a suflat în rafale chiar şi cu 120 de kilometri pe oră. Din fericire, în cabanele din zonă nu s-au afla turişti izolaţi, iar angajaţii aflaţi la lucru au avut suficiente provizii.
Salvamontiştii prezenţi în refugiile de pe platoul masivului Bucegi au monitorizat cu foarte mare atenţie zonele prin care turiştii ar fi putut ajunge aici însă din fericire nu au existat incidente. Ei atrag din nou atenţia că traseele de abrupt rămân închise circulaţiei publice până cel puţin la 1 aprilie. Începând de luni dimineaţă, vântul a slăbit în intensitate, iar lucrurile păreau a reveni la normal. Adrian BURCEA

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co