Turism

Ursul ”cerşetor” a fost capturat

Ursul „cerşetor” din Sinaia a fost capturat, săptămâna trecută, de reprezentanţii Romsilva şi cei ai Parcului Natural Bucegi.

Exemplarul, o femelă de trei ani şi peste 100 de kilograme, cobora în fiecare zi pe drumul care leagă Sinaia de Cota 1400 şi aştepta să primească mâncare de la turişti.
Săptămâna trecută, însă, au aşteptat-o pădurarii. Deşi la început a ezitat să intre în cuşcă, până la urmă tentaţia mâncării a dus-o în capcană. După ce a fost prinsă, ursoaica a fost tranchilizată şi evaluată, apoi a fost transportată într-un fond de vânătoare din Argeş, departe de aşezările umane. Capturarea şi mutarea urşilor „gunoieri” este o măsură luată pentru siguranţa oamenilor.
„De data aceasta este vorba despre un exemplar matur, o femelă de urs, care a avut în ultima perioadă un comportament deviat. În fiecare zi îşi făcea apariţia pe marginea drumului ce face legătura între Sinaia şi cota 1400. Atât noi cât şi administratorul de drept al fondului de vânătoare am considerat că este necesară relocarea animalului, deoarece comportamentul punea în pericol siguranţa turiştilor care ne vizitează în număr mare în această perioadă”, a spus directorul Parcului Natural Bucegi, Horia Iuncu.
Ursul „cerşetor” de pe Drumul Cotei nu era singurul care cobora în oraş. Şi alte zone din Sinaia şi Buşteni sunt frecventate de moş Martin în fiecare zi.
Reprezentanţii Direcţiei Silvice Prahova speră să rezolve aceste probleme. ”Mai sunt câteva exemplare în zona Tirul cu Porumbei din Sinaia, la Buşteni 12 exemplare care ies în oraş seara… Acum încercăm să-i îndepărtăm de oraş, dacă nu singura soluţie rămâne relocarea. Aceşti urşi sunt duşi cât mai departe de zonele urbane pentru a-i hrăni natural şi pentru a-i face să se reintegreze în habitatul lor”, a spus Viorel Cârjan Direcţia Silvică Prahova. În ultimii ani, de pe Valea Prahovei au fost capturaţi şi relocaţi peste 60 de urşi. C. B.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co