Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

Un monument proptit, dezmembrat etc….

Unuia dintre cele mai reprezentative simboluri ale Ploieștiului, Statuia Libertății din fața Palatului Administrativ, i s-a pus o proptea, pentru ca după câteva zile să fie coborâtă de pe soclu.

După ce multă vreme nu au mișcat un deget, autoritățile locale au intervenit miercurea trecută, pentru proptirea monumentului care, în afara faptului că e crăpat, a ajuns la un grad de înclinare avansat.
“Având în vedere directivele Direcției Județene pentru Cultură, o să sprijinim în partea din față statuia, până când compartimentul Cultură Culte și Direcția Județeană pentru Cultură vor hotărâ ce firmă acreditată de Ministerul Culturii va veni să demonteze statuia și să o restaureze”, a declarat directorul SGU Ploiești, Dan Ioniță.

Costuri mari
Puţin aplecată din concepţie, statuia a ajuns la un grad de înclinare periculos aşa că au autorităţile au hotărât de urgenţă să o sprijine cu schele câteva zile, iar apoi să o demonteze şi să o restaureze. Pentru repararea statuii și amplasarea ei pe un soclu nou sunt necesare aproximativ 200.000 de lei.
Efectiv s-a clădit pe pământ direct. Are undeva, 20-30 de centimetri băgați în pământ. Asta a influențat stabilitatea solului. Neavând o fundație solidă, statuia s-a aplecat în față. Ea avea o înclinație firească, din construcție, dar această aplecare s-a accentuat și din cauza solului, dar, se pare, și din cauza oxidărilor din interior, a spus șeful Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Prahova, Constantin Stere.
Statuia Libertății din Ploiești este monument național de categoria A.
Ea a fost donată în 1876 de poporul francez comunităţii din Ploieşti. Luni, a fost dată jos de pe soclu. A. R.

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co