Sute de prahoveni care muncesc “afara” si-au pierdut beneficiile sociale in tara
Sute de prahoveni care au plecat să muncească în străinătate, în speranţa că vor primi beneficii sociale şi în ţara unde au ales să lucreze, dar şi în România s-au trezit că acest lucru a luat sfârşit.
Concret, începând din 2017 şi continuând în primele luni ale acestui an, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Prahova a dispus suspendarea drepturilor de primire a unor beneficii sociale în România pentru câteva sute de persoane, deoarece acestea din urmă beneficiau de acest drept în ţările unde lucrează. În total, vorbim despre 771 de prahoveni.
În 2017, AJPIS a dispus, în 621 de cazuri, suspendarea beneficiilor sociale acordate în România tot atâtor persoane, fiindcă acestea aveau dreptul să le primească în state membre UE, acolo unde s-au dus să muncească.
Măsura a fost aplicată ca urmare a schimbului de informaţii între statele membre ale Uniunii Europene referitoare la acordarea unor beneficii familiale. Astfel, la nivelul lui 2017, aproape 1000 de formulare europene au fost transmise din state membre UE către România, pentru verificarea drepturilor de beneficii sociale în statul în care îşi au reşedinţa membrii familiei lucrătorului migrant. Cele mai multe documente – 575 – au fost transmise din Germania, urmată de Belgia – 58, Italia – 57, Olanda şi Suedia – câte 47, pe listă mai figurând Austria, Finlanda, Irlanda, Luxemburg, Marea Britanie, Elveţia, Norvegia, Portugalia.
Şi autorităţile române au trimis 464 de formulare europene către state membre ale UE, cele mai multe – 220 – fiind expediate în Spania, urmate de Italia (75).
Pentru unii prahoveni care muncesc în străinătate verificările încrucişate le-au adus avantaje, în sensul că, în 2017, pentru 403 cazuri s-a luat decizia de acordare a drepturilor de beneficii sociale în România, pentru că persoanele în cauză nu întruneau condiţiile necesare să le primească din statele unde lucrau.
În primele luni ale lui 2018, în 150 de cazuri s-a dispus suspendarea drepturilor de beneficii sociale în România, fiind vorba despre prahoveni care lucrau în Germania, Italia, Marea Britanie, Luxemburg, Austria, Belgia, Cipru, Olanda, Suedia, Elveţia. În alte 121 de cazuri s-a luat decizia de acordare a drepturilor de beneficii în România.