Imobiliare Valea Prahovei
Social

Sufletul „Mâinii deschise”

Marshall Mckenna este un olandez stabilit de 15 ani în România, care conduce Fundaţia „Mână deschisă”, din Câmpina. Împreună cu soţia sa, întinde o mână de ajutor persoanelor aflate în diverse nevoi. Orfanii, cei fără adăpost, copiii aflaţi în situaţii dificile, provenind din familii dezbinate, găsesc ajutor şi consiliere în acest loc.

La Câmpina a venit de zece ani şi, în sediul din marginea unui cartier rezidenţial al Câmpinei, Marshall Mckenna, îşi face treaba cum ştie mai bine. În ultimii doi ani, fundaţia s-a axat pe problematica femeilor dependente de droguri sau victime ale violenţei domestice ori mame cu copii, separate de familie, ultima categorie beneficiind de un centru separat. Fundaţia se bazează pe ajutorul material şi financiar, pe care îl primeşte din diferite donaţii din Olanda, dar şi prin autogospodărire. „La noi la centru le oferim mâncare, cazare… Important este să putem avea grijă şi de copii. O mamă fără speranţă poate trimite copiii la cerşit, pe stradă, nu-i trimite la şcoală. Noi avem grijă ca în fiecare zi, copiii să ajungă la şcoală, să primească hrană, să vină apoi să-şi facă temele. Toate acestea le facem cu voluntari şi angajaţi, cu care se fac teme în continuare, pentru a-i educa pentru viaţă. Mă uit la ştiri şi văd ce se întâmplă în Libia, Afganistan, SUA, Siria… Şi văd cum omul de rând intră în conflict cu statul. Dacă eram eu şeful statului aici, aş fi făcut lucrurile diferit. Stau de 15 ani în România şi mă văd şi pe mine tot ca român, pentru că mi s-a legat şi inima. Eu cred că oamenii din popor trebuie să fie exemplu. Aici, la Fundaţia „Mână deschisă” noi facem ceva, nu aşteptăm să facă şeful statului. Dacă mai mulţi oameni fac ceva în care şi ei cred, văd şi alţii care se pot implica la rândul lor”, a declarat Marshall Mckenna, referindu-se la mamele cu copii, ajunse pe stradă.

Lipsa responsabilităţii
Cu cuvinte simple, pe care încă le caută prin hăţişurile limbii române, Marshall Mckenna spune mai mult, atingând subiectul lipsei de responsabilitate de care dăm dovadă. În recuperarea persoanelor dependente de droguri sunt foarte multe de făcut. „La noi, aceste persoane se numesc studenţi. Dacă o astfel de persoană ar fi doar un număr, nu am putea să o ajutăm să-şi recapete încrederea în ea, respectul de sine, personalitatea. Noi lucrăm, foarte puţin cu medicamente. Omul trebuie să-şi recunoască singur problemele, durerile sufleteşti. Mulţi au ajuns dependenţi din cauza unei astfel de dureri. În primele săptămâni, este perioada cea mai grea, intervenind o luptă între droguri şi libertate. Sevrajul, la dependenţa de heroină, durează o săptămână, cu dureri mari ale corpului. Dar, acum au apărut etnobotanicele. Pe lângă ele, heroina şi cocaina par droguri „prietenoase”. La etnobotanice, apare o perioadă mult mai lungă de sevraj şi au un efect mult mai grav”, a explicat Maeshall Mckenna.
Fenomenul consumului de droguri în ţara noastră, se dezvoltă cu paşi repezi şi pare că, se interesează mai mult organizaţiile nonprofit, decât autorităţile statului, care apar implicate mai mult pe hârtie. Agenţia Naţională Antidrog a dat publicităţii de curând, rezultatele unui studiu care arată caracteristicile consumului de „droguri legale” sau „plante etnobotanice”, la nivel naţional. În regiunea Bucureşti/Ilfov s-a înregistrat o prevalenţă în ultimele 30 de zile de 2,1%, urmată de Sud Est cu 0,7%, Sud cu 0,6%, Vest şi Sud Vest cu 0,5%, Centru cu 0,4% şi Nord Est cu 0,3%. Grupele de vârstă la care a fost identificat un astfel de consum au fost 15-24 de ani cu 2,1% şi 25-34 de ani cu 0,8%. Raportul distribuţiei pe sexe a fost de 4/1 pentru bărbaţi, cu o prevalenţă de 0,8% faţă de 0,2% femei.
Este doar un exemplu preluat dintr-un studiu mult mai amplu, efectuat pe mai multe tipuri de droguri. O apreciere, asupra cifrelor, în sensul că ar însemna mult sau puţin, nu îşi găseşte rostul. Sunt date certe că fenomenul există şi ia amploare în România iar statul trebuie să-l aşeze cât mai sus pe o listă de priorităţi sociale, fie că e criză sau nu. Carmen NEGREU

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co