Sorin Oprea: „Nu e o situaţie mai grea pentru un şef decât aceea de a da oamenii afară”
Săptămâna trecută, şeful IPJ Prahova, chestorul Sorin Oprea, a avut amabilitatea de a răspunde întrebărilor noastre, despre instituţia pe care o conduce, în contextul social actual.
Reporter: În urmă cu un an, când aţi preluat funcţia de şef al poliţiei prahovene, v-aţi declarat intenţia de implementa un proiect de reformare a acesteia. În ce măsură aţi reuşit acest lucru?
Sorin Oprea: Am dorit ca poliţia din Prahova să fie condusă după metode moderne. În primul rând, am considerat că ceea ce lipseşte sunt nişte documente de planificare, care să fie adaptate cerinţelor interne şi internaţionale, fapt pentru care am căutat ca planul managerial pe care mi l-am întocmit, să fie adaptat la realitatea din judeţ. Am avut intenţia clară de a interveni direct cu schimbări majore în ceea ce priveşte structura poliţiei Prahova, prin schimbarea unor persoane din anumite funcţii şi, ceea ce este mai important pentru comunitate, creşterea nivelului de siguranţă prin scăderea infracţionalităţii. Am considerat, de exemplu, că nu este normal să existe compartiment de cercetare al accidentelor rutiere la nivelul Serviciului Rutier, în acest sens, aducând toată competenţa către unităţile teritoriale. De asemenea, la nivelul Biroului de Investigaţii Criminale din Ploieşti, am considerat ca acesta să devină unitatea care gestionează problematica pe domeniu. Este un lucru pe care l-am realizat în condiţii dificile, din cauza faptului că, mă refer la anul 2010, Poliţia Naţională a fost în reformare continuă, care, nici acum nu s-a finalizat. Legat de schimbările unor persoane din funcţiile de conducere, acest lucru s-a realizat după ce s-a efectuat o verificare a activităţii anterioare, acolo unde situaţia impunea, respectiv, criminalitatea era crescută. În acest moment sunt peste 30 de persoane care sunt în funcţii de comandă şi care au susţinut concursuri, fiind numite în anul 2010. Sunt bucuros că mi-am respectat unul dintre principii: mulţi dintre cei care sunt noi pe funcţii sunt oameni tineri, cu o anumită experienţă în poliţie, care de acum încolo pot evolua într-un sens pozitiv în ceea ce priveşte munca. Un alt punct este scăderea criminalităţii, aceasta fiind mai mult decât vizibilă. Mă gândesc că aici, tot ceea ce a însemnat domeniu important, începând de la criminalitatea judiciară violentă, criminalitatea contra patrimoniului, a persoanei, toate sunt lucruri care se pot observa şi se pot vedea cu siguranţă, ca fiind scăderi majore, în condiţiile în care în foarte multe zone din ţară, au crescut.
Reporter: Aşa cum reiese din bilanţul activităţii IPJ pe anul 2010, legat de combaterea criminalităţii, spuneţi că s-a urmărit printre altele, creşterea eficienţei colaborării cu parchetele. Care sunt problemele legate de această colaborare, încât trebuie crescută eficienţa?
Sorin Oprea: Nu m-am aşteptat să trecem peste foarte multe sincope, care erau în munca cu parchetul. Unul dintre lucrurile serioase care trebuie amintite de fiecare dată, valabil şi acum, este numărul mic de procurori. În acest moment nu există nici un parchet din Prahova care să aibă numărul suficient de procurori, care să instrumenteze dosarele ce sunt promovate atât de poliţie cât şi de alte instituţii. Modalitatea în care noi cooperăm devine de foarte multe ori dificilă, în sensul că încărcarea unui procuror cu foarte multe sarcini, şi mă refer la dosarele pe care le primesc, este uriaşă. Acest lucru se cunoaşte, inclusiv la nivelul Ministerului Public, la parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiind clar că trebuie găsită rapid, o soluţie. Altfel, nu ştiu unde se va ajunge din acest punct de vedere. Avantajul mare este că la Prahova s-a reuşit şi vreau ca în tot ce spun să fiu înţeles ca scoţând în relief tot ceea ce este corect în munca cu Parchetul, neascunzând sub nicio formă ceea ce se întâmplă – că problemele pe care le avem, disensiuni, le discutăm direct, fără să lăsăm lucrurile la voia întâmplării. De exemplu, o disensiune poate apărea despre un anumit document pe care procurorul îl cere poliţistului să-l facă într-un anumit timp. Acesta, din diferite motive, întârzie să-l facă şi mă refer în special la actele procedurale. Sunt lucruri care apar tocmai din dorinţa noastră de a rezolva rapid, eficient, fiecare dosar. De aici, apar neajunsuri care, nu fac altceva decât să creeze de multe ori, o stare de aparentă tergiversare a dosarelor, pe care o percep persoanele interesate de acestea.
Reporter: Pentru reformarea poliţiei prahovene, spuneaţi că veţi apela la acele unităţi care se ocupă strict de problema investigării şi anchetării aspectelor care ating domeniul corupţiei, cum ar fi printre altele, DGIPI-SIPI Prahova. În condiţiile în care există şi în „curtea” lor unii ofiţeri aflaţi, nu doar în vizorul presei ci şi al DNA, cum comentaţi acest lucru?
Sorin Oprea: Vreau să discut, din capul locului, o problemă foarte importantă. Nu este un răspuns diplomatic, să nu vă gândiţi la lucrul acesta. Este vorba de faptul că sunt instituţii cu care noi, colaborăm. Sunt lucruri foarte clare, date de competenţă. Toate unităţile de pe raza judeţului cu care am cooperat şi aici, mă refer la BCCO, SIPI, DGA, toate acestea ne-au fost parteneri, mai mult decât loiali şi corecţi în relaţia directă. Au fost şi parteneri din afara structurilor MAI: parchetul, pe toate nivelele, şi mă refer la Ploieşti şi parchetele locale. Am avut foarte multe discuţii cu privire la modalităţile prin care cooperăm şi, vă spun că de fiecare dată am găsit soluţiile normale de lucru. Aş vrea să spun că, relaţia noastră, atât cu SRI cât şi structuri din cadrul DNA Ploieşti, a fost atât de apropiată, încât a condus la obţinerea unor rezultate vizibile, palpabile în toate domeniile pe care eu, mi le-am propus ca domenii prioritare de activitate. Cu siguranţă, întrebarea dumneavoastră este una dintre cele fireşti, într-o societate aflată într-o convulsie permanentă. Eu nu neg că sunt foarte multe probleme, inclusiv la nivelul structurilor din MAI, dar niciodată nu o să pot să fac o apreciere cu privire la anumite persoane. Cred că cel mai bine ar fi ca persoanele care se ocupă de investigarea şi judecarea cauzelor pentru anumite persoane, să îşi facă treaba şi să finalizeze toate aceste cauze şi cazuri pe care ei le au.
Reporter: Vor avea loc restructurări în cadrul IPJ Prahova?
Sorin Oprea: Este clar că la momentul acesta la nivel central – mă refer la MAI şi IGPR – sunt foarte multe discuţii cu privire la modalitatea în care se va dispune această disponibilizare şi numărul de poliţişti care vor fi disponibilizaţi. Până în acest moment nu s-a hotărât nimic. S-ar putea să se decidă în câteva săptămâni care vor fi criteriile care vor sta la baza acestei acţiuni cât şi numărul personalului din Poliţia Prahova, care va fi disponibilizat. Intenţia mea este de a realiza o analiză foarte atentă şi de a crea o comisie într-adevăr, competentă, care să facă o treabă mai mult, decât aplicată şi detaliată. Cel puţin eu, nu vreau să greşesc în acest domeniu. Nu cred că este o situaţie mai grea pentru un şef, decât aceea de a da oamenii afară.
Reporter: Cum comentaţi apariţia unor zvonuri la adresa dumneavoastră, care v-ar plasa în tabăra actualei puteri guvernamentale?
Sorin Oprea: Vreau să fiu categoric faţă de aceste zvonuri. Nu fac parte din sfera de influenţă a niciunui partid. Să fie clar acest lucru! Cine va încerca vreodată să creeze din mine genul de persoană care să pară a fi apropiată unor idealuri de partid nu va reuşi niciodată! O să vă spun şi de ce. Mi-aminteam – pentru că am şi vin informaţiile frecvent, cu privire la aceste lucruri – că cea mai înaltă funcţie am deţinut-o pe timpul când Ministrul de Interne era de la PNL. Cât am fost la Bucureşti, am avut funcţii mai importante decât cea de acum, atât cu guvernarea PSD cât şi a PDL. Şi-atunci, stau să mă gândesc unde sunt acele „afinităţi” către unul sau altul dintre partide? Important cred că este faptul că, de fiecare dată am reuşit să-mi menţin poziţia din punct de vedere al dorinţei de a face treabă. Eu nu mi-am ales meseria de poliţist pentru a fi în tabăra unuia sau altuia. Eu mi-am ales-o pentru că îmi place şi vreau s-o fac, indiferent pe ce poziţie voi fi. Carmen NEGREU