Actualitate

Sistemul de asistență socială se întoarce în timp

intalnire-sindicate-1Oficiali din cadrul Ministerului Muncii, ai Autorităţii pentru Protecţia Familiei şi a Drepturilor Copilului, s-au întâlnit, astăzi, la Sinaia cu sindicatele, pentru a dicuta despre mai multe probleme existente in sistem.
Decizia Guvernului de a disponibiliza mai mulţi angajaţi din sistemul de protecţie socială, dar şi noile standarde de cost au stârnit nemulţumiri în rândul celor care activează în domeniu. Concret, noile reglementări impun, în 2010, reducerea cheltuielilor din sistemul protecţiei sociale şi acordarea unor sume mai mici pentru serviciile destinate copiilor plasaţi la asistenţi maternali. „Un infirmier are 600 de lei salariu și acasă cu banii ăștia nu poți să faci față cheltuielilor zilnice, coșului zilnic. Și, în afară de acest lucru, un copil din instituție are el, ca persoană, 800-900 de lei. Așa ceva nu se poate, a declarat secretarul general al Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Publică”, Gabriel Trifu.
Sindicatele susţin că standardele de cost pentru protecţia copilului şi cele de personal sunt drastice, iar aplicarea lor va avea efecte devastatoare. Cei din sistem spun că, din cauza iniţiativei Guvernului, ne vom întoarce la asistenţa socială de acum 20 de ani, când un asistent avea grijă de şase sau şapte copii. Negocierile vor continua şi, dacă nu se va ajunge la un consens, angajaţii iau în calcul posibilitatea declanşării grevei.
Adelina ANEI

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co