Actualitate

Se cultivă de… frică

Agricultorii prahoveni vor cultiva, anul acesta, mai multe hectare de teren decât în anul 2010, de frica sancţiunilor.

Guvernanţii au în lucru un act normativ prin care, pentru fiecare hectar de teren necultivat, va exista o sancţiune de 400 de lei, aşa că, de teama posibilelor amenzi, ţăranii prahoveni s-au grăbit şă-şi arendeze terenurile. Pentru fiecare hectar arendat, aceştia ar urma să primească 6-700 de kilograme de grâu sau echivalentul în lei la preţul de vânzare al acestui tip de cereale.
„Numai acest zvon i-a determinat pe oameni fie să dea terenurile în arendă, fie să facă un efort finaciar şi să-l cultive. Acest lucru ne face să credem că suprafaţa de 8.000 de hectare care nu se cultivă de mai bine de patru ani de zile va fi mult diminuată din cauza acestui proiect”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DADR) Prahova, Marian Marcu.

Nemulțumire
Agricultorii nu văd cu ochi buni acestă decizie. Cei mai mulţi dintre ei suţin că lasă terenurile necultivate pentru că nu au bani ca să înfiinţeze culturi. „Chiar acum merg să închei un contract cu o firmă ca să dau în arendă terenul pe care nu-l am cultivat, ca să nu mă trezesc că dau amendă. Eu nu-mi permit să mai înfiintez o cultură, toate sunt scumpe şi plus că nici vârsta nu-mi mai permite să mă duc la sapă”, a explicat Constantin Gheorghe, agricultor din Ploieştori.
Tot situaţia financiară îl ţine pe loc şi pe Constantin Valeriu din Blejoi. ”N-am bani ca să pot înfiinţa o cultură. Am o pensie de 300 de lei. Ce să fac din ei mai întâi? Să iau de mâncare sau să cultiv pământul?”, se întreba bărbatul.
La ora actuală, Prahova se află în plină campanie de înfiinţare a culturilor de primăvară. Cele mai multe culturi vor fi cele de porumb, adică aproximativ  65-66 de mii de hectare,  în timp ce floarea soarelui se va cultiva pe o suprafaţă de doar 16 mii de hectare. De asemenea, în Prahova se vor cultiva câte patru mii de hectare de cartofi şi legume, dar şi câteva de mazăre, pepeni şi culturi furajere. „Pentru anul acesta sunt prevăzute a fi cultivate aproximativ 100 de mii de hectare. În afară de acestea, sunt alte 37 de mii de hectare cultivate în toamnă.
Asta însemnă că din 146 de mii de hectare de teren cultivat, maxim 8 mii vor rămâne în pârloagă”, a declarat Marian Marcu. Agricultorii prahoveni au primit din partea statului, pentru înfiinţarea culturilor de primăvară, câte 130 de euro pentru fiecare hectar cultivat. M. B.

Targul National Imobiliar
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co