Actualitate

Scandal pe ritm de… Imn al Câmpinei!

Concursul de creaţie organizat de către Consiliul Local al primăriei Câmpina, pentru compunerea „Imnului Municipiului Câmpina” a creat nemulţumiri.  La concurs au participat patru concurenţi: directorul Centrului Cultural „Ion Manolescu” din Breaza, Alexandru Cazan, profesorul de muzică David Gheorghe, medicul, Mihai Constantin şi Stoica Găgean din Brăila. David Gheorghe este cel care contestă modul în care s-a organizat concursul şi desemnarea câştigătorului.

Juriul care a apreciat piesele muzicale a fost format din membrii Comisiei de cultură, din cadrul Consiliului Local Câmpina, respectiv preşedintele acesteia Marian Dulă, Viorel Bondoc, Daniel Telegescu, Florin Marcu iar ca specialişti, directorul Casei de Cultură „Geo Bogza”, Florin Dochia, pentru aprecierea textelor şi Dănuţ Andrei, profesor de muzică la liceele Forestier şi Energetic din Câmpina, pentru aprecierea compoziţiei muzicale.
„Noi am ascultat piesele de câte trei ori, în ordine diferită, pentru evitarea stereotipiei şi, fără să ştim cui aparţin. Specialistul care a analizat textul a spus: piesa A varianta 1, piesa celui care contestă, este de inspiraţie sărbătoresc folclorică, cântec de joc, petrecere, cu versuri simpliste, mobilizatoare care, însă, în unele părţi nu au accentele cu armonia melodică, obligând interpretul la pronunţia greşită a cuvintelor. În ce priveşte muzica, specialistul a spus: ritmul şi linia melodică se încadrează în cerinţele stabilite pentru concurs; versurile sunt simple şi în neconcordanţă cu ritmul piesei. Noi, cei din Comisia de cultură, ne-am orientat ca jurizarea pentru text să ţină cont de rimele versurilor, să se facă o referire la marile personalităţi ale Câmpinei, referire la elementele definitorii ale muzicii din Câmpina, referire la firea câmpinenilor, iar la muzică să aibă ritm, melodicitate, fredonabilitate, să poată fi cântat orchestral, în cor, să poată fi orchestrat modern. Noi am vrut să putem aprecia în ansamblu textul, muzicalitatea, originalitatea, forţa de comunicare afectivă, sensibilitatea artistică, sonoritate finală. După prima triere, piesa „Câmpină, oraşul florilor” a lui David Gheorghe a fost înlăturată cât şi a unui alt participant din Brăila, rămânând imnul lui Mihai Constantin şi Alexandru Cazan care, au compus muzica, textier fiind pentru ambele lucrări muzicale, Alexandru Ştefan, referent la Casa de Cultură „Geo Bogza”. Rămânând două melodii finaliste, am ajuns în impas, neputând să decidem imnul câştigător. Comisia a stabilit ca imnurile finaliste să se supună aprecierii publicului, cu ocazia Serbărilor Toamnei, în funcţie de lungimea aplauzelor. Acum, mă gândesc că cine vrea să conteste ar fi trebuit să vină la comisie, nu la ziar” a declarat preşedintele Comisiei de cultură, Marian Dulă.

Pe de altă parte, contestatarul David Gheorghe consideră: „Când s-a publicat elaborarea acestui imn a fost vorba că se face ceva tranşant. Adică, în momentul când vor fi scoase la concurs, vor fi anunţaţi şi concurenţii şi m-aş fi gândit că la programul acesta care s-a ţinut pe 18 septembrie, la Serbările Toamnei, vom fi chemaţi la ora 20, când au fost date piesele. N-a fost dată decât piesa domnului Mihai Constantin. Nu am primit în scris, oficial la ce oră se vor prezenta melodiile şi că se va cere publicului să aprecieze cântecele. Am fost anunţat printr-un proces verbal cine a fost desemnat câştigător, respectiv Mihai Constantin. S-a organizat acest concurs prin hotărâre de consiliul. Atâta pretenţie aveau cei care au participat, să li se audă piesa! Ar fi fost un lucru de bun simţ. Eu nu consider că a fost o alegere profesionistă, atâta timp cât s-a făcut cu uşile închise” a spus David Gheorghe în formularea nemulţumirii sale.
Fără a ne erija în specialişti muzicologi şi textieri, se pot observa totuşi, mari carenţe în organizarea acestui concurs. Probabil că, mulţi dintre spectatori au observat la prezentarea imnului lui Alexandru Cazan, că prezentatorul Bogdan Nicolai a întrerupt cântecul „benevol”, la jumătatea acestuia, după care, la cântecul lui Mihai Constantin a incitat publicul la aplauze.  Analizând şi regulamentul aprobat prin hotărâre de consiliu, cu privire la concursul de creaţie, acesta pare a fi fost conceput pe „genunchi”, pentru că nu a conţinut în general, decât de obligaţiile impuse concurenţilor, observându-se lipsa cerinţelor pe baza cărora aceştia ar fi trebuit să compună imnul şi lipsa dreptului de a contesta decizia luată de juriu, inclusiv lipsa unei corespondenţe oficiale între instituţia care a organizat concursul şi concurenţi, David Gheorghe şi Stoica Găgean neştiind că nu sunt finalişti. Cât priveşte contestaţia lui David Gheorghe, cu greu se poate imagina că ar putea exista vreo rezolvare.
Carmen NEGREU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co