Cultura

Sărbătoarea celor două Iulii

iuliiCa în fiecare an, ziua de 2 iulie e prilej de sărbătoare la Câmpina. Şi acum, la castelul „Iulia Hasdeu”, a fost organizată sărbătoarea celor două Iulii, o manifestare dedicată amintirii comune a soţiei şi fiicei marelui savant Bogdan Petriceicu Hasdeu. La eveniment au participat oameni de cultură, artişti, vizitatori ai muzeului şi mulţi câmpineni care au dorit să omagieze, alături de organizatori, memoria titanului literaturii române.
Jenica Tabacu, directorul muzeului şi organizatoarea evenimentului, a vorbit la rândul său despre importanţa acestei ediţii, a cincisprezecea din calendarul acestei sărbători.
În grădina din spatele castelului, au luat, pe rând, cuvântul la microfon organizatorii, dar şi invitaţi de marcă, istorici şi oameni de cultură, care au prezentat câteva prelegeri în care au evocat figura celebrului cărturar român şi personalitatea genialei sale fiice, răpusă prematur de tuberculoză, la numai 19 ani. Dincolo de discursurile prezentate în faţa celor prezenţi, personalitatea savantului parcă plutea peste fire. Şi, poate, nu doar personalitatea sa, ci şi a Iuliei, de fapt, Iulia „cea mică”, asta pentru că a plecat dintre oameni la frageda vârstă de 19 ani, în fapt o personalitate imensă, o adunare de minte şi geniu de neatins nici până astăzi de către muritorii de rând.

Manifestările au continuat până în jurul orelor 17.00, când participanţii
s-au retras cu dorinţa de a reveni la castel şi cu alte prilejuri. Şi, cu siguranţă, vor reveni, pentru că geniile pot atrage simpatii şi dincolo de limitele infinite ale timpului.
Dragoş ARSENE

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co