S-a redeschis Muzeul Trenurilor
După o pauză de câteva luni, weekend-ul trecut, la Sinaia, a fost redeschis Muzeul Trenurilor în Miniatură, în prezenţa unui public numeros.
Expoziţia reprezintă un oraş în miniatură, cu străzi, maşini, tuneluri şi gări în care aşteaptă călătorii. Copii, părinţi şi bunici, cu toţii au avut ocazia să admire cele mai noi garnituri de tren puse în circulaţie.
De la primele locomotive cu aburi, până la TGV-uri, toate miniaturile au fost motiv de bucurie pentru copii, dar şi pentru adulţi. Dacă cei mici au avut ocazia să construiască o cale ferată din LEGO, cei mari s-au mulţumit să privească garniturile de tren cum circulă pe machetă. „Este o încântare pentru mine să privesc aceste miniaturi. Mi-aş dori să am şi eu aşa ceva acasă. De copil am fost pasionat de trenuri, dar până acum nu am avut ocazia să văd aşa ceva la scară atât de largă”, a spus Mircea A, unul dintre vizitatori.
Exponate diverse
Expoziţia cuprinde şi câteva piese mari, din patrimoniul Căilor Ferate Române, cum sunt plăcuţele de înregistrare ale primelor locomotive care au circulat la noi în ţară şi ceasuri cu pendul. Acestea au ajuns în muzeul de la Sinaia şi cu sprijinul inginerului Radu Bellu, de la Regionala de Căi Ferate Braşov.
„Este un muzeu mai deosebit, al miniaturilor de tren şi al plăcuţelor de locomotive cu aburi. Prima locomotivă cu aburi a fost construită în 1854 şi până în 1960, iar aceste plăcuţe sunt o mărturie a faptului că locomotivele cu aburi au circulat şi în România”, a spus Radu Bellu.
Clădirea care adăposteşte muzeul este una încărcată de istorie. A fost construită în 1886 ca Gară Regală şi a funcţionat până în 1940, iar, în decursul anilor, numeroase personalităţi i-au trecut pragul.
Ineditul muzeu poate fi vizitat zilnic de la ora 10:00 la 18:00. Preţul unui bilet este de 6 lei pentru adulţi, 4 lei pentru copii şi de3 lei pentru copiii care alcătuiesc grupuri mai mari de zece persoane. Claudia BIRLA