Actualitate

Punct de vedere IJJ Buzău

 

Urmare a adresei făcute de săptămânalul Valea Prahovei și televizziunea Valea Prahovei către Inspectoratul de Jandarmi Județean Buzău pe 16.08.2011, în temeiul prevederilor Legii 544/2001, referitoare la incidentele care au avut loc între suporteri și oamenii legii, ni s-au comunicat următoarele:

Informaţii solicitate

Răspuns

Cine a comandat întreg dispozitivul forţelor de ordine care au asigurat ordinea şi liniştea publică în afara stadionului Gloria din Buzău la partida de fotbal Petrolul Ploieşti – Rapid Bucureşti, disputată în ziua de 13 august 2011? Informaţie exceptată de la accesul liber al cetăţenilor, conform art. 12, alin. 1, lit. a) din Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.
Cine s-a aflat la comanda jandarmilor din cadrul IJJ Buzau, care au asigurat ordinea şi liniştea publică în afara stadionului Gloria din Buzău la partida de fotbal Petrolul Ploieşti-Rapid Bucureşti, disputată în ziua de 13 august 2011? Informaţie exceptată de la accesul liber al cetăţenilor, conform art. 12, alin. 1, lit. a) din Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.
Cine a autorizat/ordonat extragerea din grupul suporterilor Petrolul Ploieşti a unora dintre aceştia, în momentul în care suporterii părăseau stadionul, după încheierea partidei? Informaţie exceptată de la accesul liber al cetăţenilor, conform art. 12, alin. 1, lit. a) din Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.
Care au fost motivele pentru care s-a autorizat/ordonat extragerea din grupul suporterilor echipei Petrolul Ploieşti a unora dintre aceştia, în momentul în care suporterii părăseau stadionul, după încheierea partidei? Comiterea unor fapte de natură infracţională şi contravenţională în incinta arenei sportive de către un număr de patru persoane, constând în:

– folosirea în incinta arenei sportive a obiectelor artizanale şi de distracţie, pe bazã de amestecuri pirotehnice – faptă prevăzută şi sancţionată de art. 35 din legea nr. 4/2008;

– fapta unei persoane, cãreia i s-a interzis accesul la unele competiţii sau jocuri sportive, de a se afla în arena sportivã unde se desfãşoarã o competiţie sau un joc sportiv de genul celor pentru care s-a dispus interdicţia –   faptă prevăzută şi sancţionată de art. 31 din legea nr. 4/2008;

– escaladarea gardurilor care delimiteazã spaţiul de joc – faptă prevăzută în art. 20 lit. j) din legea nr. 4/2008.

Împotriva persoanelor în cauză s-a luat măsura întocmirii actelor premergătoare de constatare a infracţiunii flagrante (două persoane), respectiv sancţionarea contravenţională cu amendă şi măsura complementară de interzicere a accesului la manifestări sportive de acest gen pentru o perioadă de 6 luni (două persoane)

Cine a autorizat/ordonat folosirea forţei împotriva suporterilor ploieşteni care ieşeau din stadion după terminarea partidei? Informaţie exceptată de la accesul liber al cetăţenilor, conform art. 12, alin. 1, lit. a) din Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.
Din ce motive s-a autorizat/ordonat folosirea forţei împotriva suporterilor ploieşteni care ieşeau din stadion după terminarea partidei? În temeiul art. 27 din Legea 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, pentru îndeplinirea atribuţiilor şi misiunilor specifice, personalul militar al Jandarmeriei Române are dreptul sã foloseascã forţa, mijloacele din dotare şi armamentul, în condiţiile legii.

Concret, în situaţia indicată de dumneavoastră a fost necesară folosirea forţei pentru imobilizarea şi conducerea la sediul a persoanelor cu un comportament violent, care au comis fapte de natură infracţională şi contravenţională. Opinăm că situaţiile de folosire a forţei au fost proporţionale cu situaţiile create, cu încadrarea strictă în prevederile legale şi metodologice în vigoare.

Cine a autorizat/ordonat strict folosirea gazelor iritant lacrimogene în cel puţin unul dintre autobuzele care îi preluau pe suporterii echipei Petrolul Ploieşti după terminarea partidei? Verificările interne efectuate au relevat faptul că niciun jandarm aflat în dispozitiv nu a folosit mijloace de pulverizare a gazelor iritant lacrimogene din dotare în autobuzele destinate transportului suporterilor ploieşteni.

Menţionăm faptul că, luând în considerare caracteristicile tehnico-tactice, folosirea pulverizatoarelor din dotarea Jandarmeriei în spaţii închise, respectiv într-un autobuz, ar fi creat efecte puternice asupra persoanelor din interior, ce ar fi necesitat cu siguranţă asistenţă medicală şi s-ar fi  resimţit pentru o perioadă mai mare de timp.

Care au fost motivele autorizării/ordonării folosirii gazelor iritant lacrimogene în cel puţin unul dintre autobuzele care îi preluau pe suporterii echipei Petrolul Ploieşti după terminarea partidei? Nu a fost autorizată/ordonată o astfel de acţiune.
Care au fost, în timpul intervenţiei în forţă a jandarmilor, criteriile în baza cărora s-a făcut selecţia persoanelor asupra cărora s-a intervenit folosindu-se forţa? Precizăm faptul că pe timpul misiunii din data de 13.08.2011 nu s-a executat nicio intervenţie în forţă, aşa cum este delimitată conceptual această formă de acţiune.

În ceea ce priveşte folosirea forţei fizice de către jandarmi, acest lucru s-a realizat strict pentru imobilizarea persoanelor violente, care au săvârşit infracţiuni sau contravenţii.

Cine a autorizat/ordonat formarea unui baraj de jandarmi cu scuturi care să se interpună între reprezentanţii mass-media aflaţi la faţa locului şi zona în care aveau loc incidentele, împiedicând, astfel filmarea celor întâmplate? Informaţie exceptată de la accesul liber al cetăţenilor, conform art. 12, alin. 1, lit. a) din Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.

Precizăm faptul că rolul dispozitivului creat a constat în separarea grupului de suporteri violenţi de restul persoanelor aflate la faţa locului, inclusiv reprezentanţi mass-media, pentru a asigura protecţia acestora din urmă. Referitor la purtarea de către jandarmi a echipamentelor de protecţie, inclusiv scuturi, precizăm că acest aspect era necesar, în contextul în care din rândul grupului de suporteri violenţi au fost aruncate diferite obiecte către forţele de ordine.

Câte cadre ale IJJ Buzău au participat la acţiunile privind ordinea şi liniştea publică impuse de partida de fotbal Petrolul Ploieşti – Rapid Bucureşti disputată în ziua de 13 august 2011 şi la ce sumă se ridică costurile totale ale acţiunilor? Conform buletinului informativ remis anterior disputării meciului, I.J.J. Buzău a participat cu un efectiv total de 120 de jandarmi.

În ceea ce priveşte costurile totale ale acţiunii, acestea nu pot fi calculate cu exactitate, dat fiind specificul unei astfel de misiuni. Ţinem să precizăm faptul că participarea instituţiei noastre la misiunile de asigurare a ordinii publice cu ocazia competiţiilor sportive reprezintă o obligaţie statuată în cadrul legal actual, costurile ocazionate de astfel de acţiuni fiind amortizate prin crearea şi consolidarea climatului de siguranţă a spectatorilor.

 

Concluzionăm prin a preciza faptul că premergător, în timpul şi după încheierea partidei din echipele Petrolul Ploieşti şi Rapid Bucureşti din data de 13.08.2011, forţele de ordine au acţionat ferm, în conformitate cu prevederile legale, metodologice şi procedurale în vigoare, acţiunile fiind fundamentate pe principiul adoptat şi de către forurile fotbalistice la nivel naţional, şi anume „toleranţă zero” faţa de manifestările ce constituie încălcări ale normelor legale în vigoare. În acest context, vă reamintim faptul că efectivele angrenate în misiune au constatat în total 7 infracţiuni săvârşite de suporteri prahoveni, pentru care au fost întocmite 7 dosare penale, fiind aplicate şi 16 sancţiuni contravenţionale, majoritatea autorilor acestora fiind recidivişti în comiterea unor astfel de fapte cu ocazia manifestărilor sportive. Opinăm că susţinerea sub orice formă a unui astfel de comportament, deviat de la normele generale de convieţuire socială, este de natură a încuraja fapte şi acţiuni ce pot avea urmări grave, atât în planul ordinii şi siguranţei publice, cât şi asupra imaginii cluburilor şi, implicit, asupra sportului, în general.

În speranţa satisfacerii necesarului de informaţii la nivelul organizaţiei dumneavoastră, vă mulţumim pentru interesul manifestat faţă de activitatea I.J.J. Buzău şi vă asigurăm de întreg sprijinul cadrelor unităţii în perspectiva realizării unor documentări jurnalistice viitoare.

 

 

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co