Premiile Galelor APLER
În perioada 8-10 decembrie, a avut loc, la Câmpina, ediţia a XIII-a a Galelor Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România (APLER).
Tema dezbaterii din prima zi, în sala „Constantin Radu” de la Casa Municipală de Cultură „Geo Bogza”, a fost «Criza mondială şi industria editorială din România. Soluţii, deziderate», susţinută de prof. univ. dr. ing. Cristian Niculescu. Vineri, 9 decembrie, s-a discutat despre «DECULT – proiect realizat de „FEDCR Muntenia Sud” din fonduri europene».
O altă dezbatere, a doua zi dimineaţa, a avut ca temă «Obiective generale şi specifice în domeniul editorial din România» şi a fost condusă de Lucia Ovezea şi Dan Mircea Cipariu.
În aceeaşi seară, la orele18.00, în sala „George Hanibal Văleanu” de la Casa Tineretului, s-au acordat premiile APLER pentru 2010. Juriul a fost format din prof. univ. Mircea Martin (preşedinte), prof. univ. dr. Vasile Spiridon (critic literar), dr. Radu Voinescu (critic literar), dr. Dorana Coşoveanu (critic de artă). Moderatorul şi prezentatorul Galelor APLER a fost scriitorul Dan Mircea Cipariu.
Câştigătorii acestei ediţii sunt Editura MNLR, Revista Cultura, Mircia Dumitrescu, Liviu Franga, Mihaela Albu, Gabriel Rusu. „Acum 13 ani, Romul Munteanu, Ion Tomescu şi cu mine puneam la cale un eveniment care să răsplătească apariţiile editoriale, cei mai buni autori, cele mai bune edituri, cele mai bune reviste”, a rememorat Dan Mircea Cipariu, moderatorul Galei, începuturile acestui eveniment, care a devenit un reper cultural anual constant.
Preşedintele APLER, Ion Tomescu, a deschis Galele, ţinând un scurt discurs: „Parcă ieri era ediţia I, la care a participat şi Laurenţiu Ulici. De-a lungul timpului, aceste gale nu ar fi fost posibile fără un grup de prieteni, care m-au ajutat. Am iniţiat şi încercat să facem câte ceva spre binele breslei, să arătăm celor care ne conduc, problemele cu care ne confruntăm”.
Premiile acordate au fost: premiul „Romul Munteanu” pentru editura anului, Editura Muzeului Literaturii Române, Bucureşti, director Lucian Chişu; premiul „Graficianul anului”, Mircia Dumitrescu, pentru ilustraţia volumelor editate de Editura MNLR: „În curtea cu pavajul gri”, de Augustin Frăţilă, şi „Oraşul cu un singur locuitor/ La ville d`un seul habitant, de Matei Vişniec”, Editura MNLR; premiul „Cezar Ivănescu” pentru autorul anului 2010, „Scrisori din mica mea latinitate”, de Liviu Franga, Editura MNLR; premiul pentru critică literară „Dan Alexandru Condeescu”, „În labirintul cărţilor”, de Mihaela Albu, Editura Aius; premiul pentru jurnalism cultural, Gabriel Rusu, TVR Cultural.
Poate că bogăţia culturală adunată într-un singur loc, la Câmpina, prin prezenţa unor scriitori de marcă, ar fi meritat mai mult fast, mai multă atenţie protocolară. Însă, criza economico-financiară a atins mai mult ca oricând şi acest domeniu. Cu toate acestea, cultura românească se luptă în continuare să-şi promoveze valorile mai departe, înnobilându-se prin însăşi dificultăţile financiare prin care trece. Carmen NEGREU