Actualitate

Povestea zidurilor care stau să cadă

Înainte de ’90 erau clădiri bine întreţinute, iar acum au ajuns nişte ruine de care nu se mai ocupă nimeni. Ziduri care stau să cadă, geamuri sparte, tencuială desprinsă de pe pereţi, gunoaie şi mobilier abandonat. Aşa arată mai multe imobile, care odată cu trecerea timpului, s-au degradat şi stau să se prăbuşească.

În mijlocul cartierului Cezar Petrescu din Buşteni o clădire imensă cu mai multe etaje îţi atrage imediat atenţia. Este vorba despre fostul cămin de copii „9 Mai”, a cărui istorie puţini o cunosc. În imobilul construit în anul 1913 a funcţionat iniţial un casino, iar în 1943 a fost predat statului şi a devenit cămin pentru copii. În prezent, acest loc este abandonat şi distrus.
Mărăcinii şi buruienile au pus stăpânire pe locul pustiu, pe uşi sunt puse lacăte, ferestrele sunt sparte, iar la subsol se pot zări încăperile imense în care funcţionau cantina, bucătăria şi vestiarele.
Clădirea, care acum mai bine de 20 de ani era plină de tineri, este abandonată şi ditrusă.
„După Revoluţie, casa de copii „9 Mai” s-a închis. Noi ştim că proprietarii au revendicat-o, iar apoi copiii au fost împărţiţi în alte oraşe ale ţării, pe unde încă mai funcţionau astfel de instituţii. Din păcate, este în paragină şi reprezintă un real pericol, mai ales pentru cei mici. Nu are gard, în curte sunt numai cioburi, gropi. Era frumos dacă o recondiţionau”, a povestit Constantin Chifor.

Cazul nu e singular
Şi alte imobile se află în aceeaşi situaţie. Odată, au fost clădiri frumoase, însă au avut aceeaşi soartă ca şi fostul cămin „9 Mai”.
„Sunt foarte multe imobile părăsite, care pe vremea comunismului arătau bine, erau îngrijite şi funcţionau fără probleme. După Revoluţie, s-au închis una câte una şi s-a ales praful de ele. În zonă mai funcţionau o grădiniţă pentru copii, un dispensar şi vilele de odihnă ale OJT-ului.
Chiar mă întrebau nepoţii într-o zi de ce arată aşa aceste locuri.
Le-am povestit istoria lor şi mi-am adus aminte de acele vremuri”, a spus Ilinca Matei. Din păcate, majoritatea clădirilor sunt proprietate privată, iar autorităţile nu pot interveni.
Au fost revendicate, însă nimeni nu s-a mai ocupat de ele.
Din toate aceste ruine au mai rămas doar amintirile localnicilor, care privesc cu nostalgie în trecut. Adelina ANEI

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co