Actualitate

Poluarea, eterna poveste în Prahova

poluareDe Ziua Mondială a Sănătăţii, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Prahova a tras un semnal de alarmă, în urma monitorizării stării de sănătate a populaţiei expusă la poluanţii atmosferici iritanţi şi cancerigeni.

Conform reprezentanților acestei instituții, cifrele arată că, în Ploieşti, situaţia nu este deloc una bună. În urma urbanizării în creştere, concentraţiile maxim admise la pulberile atmosferice au fost substanţial depăşite. Praful, dar şi nisipul rămas de la deszăpezire, noxele de la maşini, toate acestea sunt inhalate de fiecare dintre noi. „Depășire este la pulberile în suspensie și aici, pe înțelesul tuturor, ne referim la praful de pe stradă, care este mult depășit. Trebuie să înțelegem că pe tot acesta îl inhalăm fiecare dintre noi, că în timp se acumulează în plămâni, iar efectele asupra sănătății sunt îmbolnăviri pulmonare și cardiorespiratorii”, a declarat dr. Mihaela Mihăescu, din cadrul DSP Prahova.

În stațiile de autobuz e jale
„Măsurătorile trebuie să se facă în apropierea locuințelor. Valorile sunt aproape de limita superioară. Sigur, dacă am măsura undeva la nivelul străzii, tramei stradale, într-o stație de autobuz, ar putea apărea depășiri pe partea de monoxid de carbon, dioxid de sulf. Prin arderea motorinei este clar că se degajă dioxid de sulf, hidrogen sulfurat, monoxid de carbon, oxizi de azot…”, a explicat asistentul Ioan Găucan, din cadrul Laboratorului de Toxicologie al DSP Prahova.
Conform cifrelor, mortalitatea și îmbolnăvirile au o strânsă legătură cu expunerea la poluanții din mediu. „Am făcut demersuri către Ministerul Sănătății, pentru a mări numărul de paturi la Secția Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență și, în măsura în care lucrurile vor fi posibile, de a mări numărul de paturi la Secția Boli Pulmonare a Spitalului Județean de Urgență. Ceea ce este în momentul acesta, este insuficient, nu de puține ori ne-am confruntat cu un număr mare de pacienți care nu au putut să beneficieze de un singur pat pentru un singur om”, a declarat directorul DSP Prahova, dr. Cristian Vintilescu. În 2009, singurele depășiri la poluanții analizați au fost  înregistrate la pulberile în suspensie, la nivel de zgomot și în zona rafinăriilor, la emisiile de sulf.Raluca EPARU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co