Ploieştiul, poluat cu benzen?
Zeci de ploieşteni au sunat disperaţi la 112, dar şi la dispeceratul Primăriei Ploieşti mai multe zile, alertaţi fiind de mirosul înţepător de gaze din atmosferă. Trei dintre cele şase staţii de monitorizare a aerului ale Agenţiei pentru Protecţia Mediului Prahova au indicat valori depăşite ale benzenului.
Staţia din centrul oraşului a înregistrat depăşiri chiar de şase ori mai mari faţă de limita admisă. Autorităţile locale nu au descoperit încă poluatorul. “Poate fi de oriunde. Nu uitaţi că avem mulţi agenţi economici care ar putea emite noxe. Încă analizăm”, a declarat comisarul şef al Gărzii de Mediu Prahova, Ştefan Popescu. Pe de altă parte, conducerea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Prahova susţine că sistemul de monitorizare a aerului din oraş nu a fost montat cu scopul de controla poluările accidentale, ci doar de a arăta pe o perioadă mai lungă de timp date despre calitatea aerului în municipiu. “Legislaţia de mediu din ţara noastră şi din Uniunea Europeană prevede ca agenţii economici să-şi monitorizeze singuri emisiile şi pe datele de la ei lucrăm şi noi. Altfel nu-i putem controla. În plus, doar dacă a avut o dată depăşiri nu înseamnă că poluează pentru că în acest sens se face o medie anuală, care poate ieşi sau nu o valoare depăşită”, a declarat directorul APM Prahova, Mihai Buzea. De partea cealaltă, fostul director al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Mihail Fâcă, susţine că din câte ştie, sistemul nici măcar nu este verificat metrologic la zi, prin urmare nimeni nu s-ar putea prezenta cu vreo dată semnalată de acesta în faţa unei instanţe de judecată fără să piardă procesul.
Să se schimbe legea!
Primarul Andrei Volosevici a declarat că va iniţia un proiect de hotărâre de consiliu pentru achiziţionarea unui laborator de monitorizare a aerului mobil. Cu depăşiri sau nu, Ploieştiul rămâne însă cu problema mirosurilor. De ani de zile, ploieştenii care locuiesc în zona de est a oraşului se plâng de mirosul specific de sulf rezultat din rafinarea anumitor produse petroliere. Tocmai de aceea, autorităţile locale şi judeţene spun că vor propune un amendament pentru modificarea legii mediului prin care să se ţină cont şi de mirosurile neplăcute. Expunerea la vapori de benzen poate crea probleme mari organismului uman. De data aceasta, însă, responsabilii din sănătate au declarat că nimeni nu s-a adresat doctorilor cu probleme cauzate de expunerea la acest compus chimic. Raluca EPARU