Piaţa imobiliară e în cădere liberă

Preţurile la case şi terenuri au coborât la nivelul celor din 2008, iar declinul pieţei imobiliare continuă pe Valea Prahovei. Dacă în urmă cu doi ani proprietarii de locuinţe se lăsau cu greu convinşi să negocieze, acum sunt dispuşi să renunţe şi la câteva mii de euro pentru a convinge cumpărătorul să le accepte oferta. Sau să vândă în rate.
Agenţiile imobiliare au oferte diversificate, însă cererea este mică, iar agenţii abia mai reuşesc să încheie câteva contracte pe lună.
Majoritatea clienţilor cu buzunarul strâmtorat caută „locuinţe de criză”, adică apartamente care se află în fază de proiect, cu suprafeţe mici şi la construcţia cărora se folosesc materiale de slabă calitate.
În schimb, sunt şi investitori care au analizat piaţa şi mai aşteaptă încă o scădere a preţurilor.
„Preţurile au scăzut mult faţă de anul trecut, cu aproximativ 50 – 60% şi sunt situaţii în care au scăzut chiar şi cu 80%. Chiar în urmă cu două săptămâni am vândut un teren, pe care proprietarul cerea anul trecut 150 de euro, iar acum a cerut pe el 35 de euro. Preţurile sunt acum în cădere liberă în toată ţara”, a precizat Ionuţ Ene, directorul unei agenţii imobiliare.
Oferte la roșu
Oferta imobiliară din staţiunile montane cuprinde şi foarte multe case sau vile la roşu. Proprietarii au început să le ridice acum câţiva ani, însă nu au reuşit să le finalizeze. Nu mai au bani să continue investiţia, aşa că preferă să le vândă pentru a-şi recupera măcar sumele alocate pentru materiale şi mâna de lucru. „Şi în agenţie am persoane care au construit case, nu au mai reuşit să le termine şi au credite foarte mari la bănci. Nu mai au veniturile de acum câţiva ani şi sunt dispuşi să le vândă la orice preţ, numai pentru a-şi achita creditele”, a mai adăugat Ionuţ Ene.
Şi oferta pentru cei care vor să închirieze sau să cumpere un spaţiu comercial este mare. În ultimele luni, în toate staţiunile de pe Valea Prahovei, multe firme s-au închis, iar acum, în urma lor, au rămas numai clădiri goale. Deşi proprietarii au tăiat din preţuri, cererea este mică, deoarece nimeni nu se mai încumetă să mai deschidă o afacere.
Dacă de apartamente şi terenuri mai sunt persoane interesate măcar să le vadă şi să afle preţurile, spaţiile comerciale nu mai au deloc căutare, chiar dacă în ultimele luni reducerile au ajuns şi la 50%.
Soluția ratelor
„Particular, vând în rate apartament cu 3 camere, ultraamenajat, totul nou, instalaţii electrice şi sanitare schimbate. Preţul este de 50.000 de euro din care 25.000 avans şi restul în rate, într-un an”.
Aşa sună anunţurile celor care încearcă să-şi vândă casele, apartamentele sau terenurile de pe Valea Prahovei şi nu reuşesc din cauza crizei. Proprietarii au găsit deja o soluţie: plata în mai multe rate.
Clienţii sunt interesaţi să încheie o astfel de tranzacţie, deoarece băncile au devenit mai restrictive în acordarea unui credit, iar şansele de a obţine o finaţare sunt tot mai mici. În plus, împrumuturile nu le ajung pentru achiziţionarea unui apartament nou. Şi dezvoltatorii imobiliari au apelat la această metodă.
Clienţii care cumpără apartamente direct de la ei, în rate, au parte de preţuri promoţionale şi nu plătesc dobândă.
„Este un fenomen care a apărut recent din cauza crizei financiare naţionale şi mondiale. Acest lucru se concretizează prin faptul că, majoritatea proprietarilor care doresc să vândă imobilele mai repede şi în condiţii financiare mai bune, sunt de acord să le vândă în rate. Concret, se plăteşte un avans din valoarea totală a imobilului tranzacţionat şi fixarea unor rate lunare care să nu depăşească posibilităţile financiare ale potenţialului cumpărător”, a precizat directorul de agenţie imobiliară, Mihai Totpal.
Ratele pe care le percepe cel care vinde se stabilesc printr-un act notarial, iar suma în cauză este virată lunar, într-un cont bancar.
Foarte multe persoane apelează la această soluţie, care este convenabilă pentru ambele părţi.
Blocajul creditelor face ca reducerile de preţ la case sau apartamente să rămână ineficiente.
Agenţii imobiliari spun că proprietarii au redus mult pretenţiile financiare, după care au venit cu noua ofertă: vânzarea în rate, care dă şi rezultate. Adelina ANEI