Actualitate

Pensionarii din petrol nu stau degeaba

„Revoluţia  din 1989 i-a găsit pe petrolişti şi industria petrolieră, într-un vârf al potenţialului ştiinţific şi tehnico-tehnologic.Toate evoluţiile ulterioare au avut un impact dezamăgitor asupra acestui domeniu, deoarece, înainte să se formeze strategii şi proceduri de adaptare, restructurare şi orientare (spre zone de acţiune), totul a fost lăsat la voia întâmplării, inclusiv specialiştii din domeniu. Soluţiile de „salvare” prin pensionări, la limită de vârstă, anticipată sau la cerere, au pus mulţi petrolişti în situaţii dificile. Aceşti oameni din industria care contribuia cu circa 73% din venituri la bugetul statului, iar cu diferenţa de 27% plăteau salarii pentru circa 300.000 de oameni şi realizau investiţii, au ajuns în postura de a primi pensii calculate prin artificii şi sisteme de evaluare arbitrare, care au dus la retrogradarea socială a unor pensionari şi evaluarea total arbitrară a altora,” a declarat preşedintele Asociaţiei Societatea Inginerilor din Petrol şi Gaze (ASIPG) filiala Câmpina, Ion Filipaş.
Din aceste considerente, în 1995 s-a fiinţat Liga Pensionarilor Petrolişti din România (LPPR), cu sediul la Moreni, la iniţiativa fostului director al ICPT Câmpina, dr. ing. Gheorghe Aldea. Acesta a preluat conducerea ca preşedinte a filialei Câmpina fiind urmat de ing. Gh. Ionescu şi secretar ing. geolog Victor Dumitru

Cercetare și iar cercetare…
Din anul 2001, ing. Ioan Filipaş a iniţiat un program pentru derularea cu Regia Petrom a unor teme de Cercetare-Proiectare Tehnologică, în calitate de executant şi conducător de temă. Ca preşedinte al filialei LPPR Câmpina a orientat veniturile din contracte pentru susţinerea cu alimente de primă necesitate a pensionarilor, compensarea veniturilor unor cercetători în calitate de consultanţi şi plata coautorilor la teme. Din anul 2005, în cadrul LPPR- filiala Câmpina a fost fondată  ASIPG-fililiala Câmpina, la care ing. Ioan Filipaş funcţionează ca preşedinte fondator împreună cu Victor Dumitru, secretar. Activitatea principală a fost orientată spre pregătirea personalului de specialitate din domeniile Foraj-Extracţie-Rafinare în cadrul „SIPG-CPI Grigore Ioachim”, în care se încearcă revitalizarea şcolii româneşti pentru categoriile profesionale cu pregătire pre şi/sau post-universitară, fiind pregătiţi peste 400 de specialişti din afara României, foarte puţini din companii româneşti şi niciunul din companiile străine care funcţionează în ţară. Interesant este faptul că unele firme le cer oferte ale temelor de cercetare şi programe de pregătire profesională, fără să le dea vreun răspuns, după care le regăsesc sub semnătura altora şi cu certitudinea de a fi fost plătiţi înzecit, faţă de cât ar solicita această elită a pensionarilor. Să fie o simplă coincidenţă? C. N.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co