Patrimoniu – 202 lucrări de Grigorescu câştigate în instanţă

În anul 2002, Primăria Câmpina a dat în judecată Ministerul Culturii şi Muzeul Naţional de Artă pentru revendicarea a 202 schiţe şi desene în creion, peniţă şi laviu aparţinând pictorului Nicolae Grigorescu. În urma procesului care a avut loc pe 12 februarie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, operele celebrului pictor se vor întoarce în Câmpina.
„Ne-am judecat şi acesta reprezintă finalul acestui proces care a însumat 11 ani. Am câştigat prin respingerea recursului formulat de Muzeul Naţional de Artă şi Ministerul Culturii”, a declarat secretarul Primăriei Câmpina, Paul Moldoveanu.
În momentul în care aceste schiţe şi desene vor ajunge la Câmpina, localnicii vor putea să vadă ultimele lucrări ale marelui pictor. „În accepţiunea mea ar trebui să fie expuse la viitorul muzeu al municipiului. Se tot discută de câţiva ani, probabil că în curând se va şi stabili locaţia finală – au fost alte două locaţii la care s-a renunţat- şi cred că acolo ar fi locul lor de drept”, a declarat Paul Moldoveanu.
O problemă de rezolvat
Cu toate că mai multe voci spun că locul acestora ar fi în incinta Muzeului Memorial „Nicolae Grigorescu”, secretarul Primăriei Câmpina spune că deocamdată nu se ştie unde vor fi duse schiţele şi desenele imediat ce vor sosi. “Deocamdată am încercat să nu ne punem problema amplasării lor, atâta timp cât dosarul nu se finalizase. Acum, decizia fiind irevocabilă, în mod sigur vor fi aduse la Câmpina… N-am purtat o discuţie cu factorii responsabili din Primăria Câmpina să stabilim o locaţie exactă”, a explicat Paul Moldoveanu.
Cele 202 schiţe şi desene în creion, peniţă şi laviu care aparţin pictorului Nicolae Grigorescu au fost vândute în anul 1939 de fiul acestuia, Gheorghe N. Grigorescu, Primăriei Oraşului Câmpina, condusă la acea vreme de primarul Dumitru Ştefănescu. Elena TOMA