Actualitate

Parohiile din Câmpina au beneficiat an de an de sprijinul municipalităţii

În municipiul există în prezent şapte lăcaşuri de cult ortodoxe, unul romano-catolic şi şase aparţinând altor religii. În fiecare an, administraţia locală alocă bani de la buget pentru biserici, bani utilizaţi pentru lucrări de construcţii, reparaţii sau pictură bisericească. Putem spune fără teama de a greşi că bisericile din Câmpina sunt deosebit de frumoase, mai ales că unele dintre ele au în spate o istorie impresionantă şi sunt adevărate monumente de arhitectură, cum ar fi Biserica „Adormirea Maicii Domnului” (de la Brazi), ctitorită în 1833; Biserica „Sfântul Nicolae” din Cartierul Slobozia, construită pe locul vechiului schit existent încă din 1714; Biserica romano-catolică  „Sf. Anton de Padova”, ridicată în 1906.  Pe parcursul ultimilor patru ani şi jumătate, la lăcaşurile de cult din Câmpina s-au efectuat multe lucrări de reparaţii, cu precădere în perioada 2008-2009. Iată sumele repartizate de la bugetul local din 2008 încoace, cu precizarea că o parte din bani s-au alocat la începutul fiecărui an, iar pe parcurs au existat unele suplimentări, în funcţie de necesităţi. Astfel, în 2008, bisericile au primit eşalonat 615.000 lei; în 2009 – 170.000 lei; în 2010 – 140.000 lei; în 2011 – 160.000 lei; în 2012 – 200.000 lei.  Alocaţia bugetară pentru acest an a fost aprobată de Consiliul Local chiar luna trecută şi ea arată astfel:
– Parohiile ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului”, „Sfântul Mc. Dimitrie”, „Naşterea Maicii Domnului”, „Sfântul Nicolae”, „Sfânta Treime”, „Sfinţii Voievozi”, „Sfântul Apostol Andrei”, Biserica „Sfântul Pantelimon” din incinta Spital Municipal Câmpina beneficiază de 151.000 lei, Protoieria Câmpina urmând să decidă cum vor fi împăţiţi banii în funcţie de necesităţi;
– Parohia  Romano Catolică – 16.000 lei;
– Asociaţia Augustinelor „Sf. Rita” – 3.000 lei;
– Biserica Creştină Adventistă de ziua a 7-a (str. Sălaj) – 6.000 lei;
– Biserica Creştină Adventistă de ziua a 7-a (str. Mărăşeşti) – 6.000 lei;
– Biserica Creştină Adventistă de ziua a 7-a (str. Petru Rareş) – 6.000 lei;

– Biserica Penticostală Emanuel (str. 24 Ianuarie) – 6.000 lei;
– Biserica Penticostală Betel (Calea Doftanei) – 6.000 lei.
„Pe lângă sumele alocate de la buget, administraţia locală a adoptat şi o serie de hotărâri pentru viaţa spirituală a localităţii.
Să nu uităm că s-a înfiinţat o nouă parohie în Cartierul Turnătorie, aceasta fiind o dorinţă mai veche a locuitorilor din această zonă. Consiliul Local a atribuit terenul pe care s-a ridicat o capelă şi urmează să fie construită şi o biserică. Am ajutat această parohie ori de câte ori am fost solicitaţi. O altă suprafaţă importantă de teren, de peste 11.000 mp, pe Drumul Taberei, a fost repartizată Parohiei „Naşterea Maicii Domnului”, pentru edificarea unui aşezământ social. Şi să nu uită, de trecerea în administrarea Spitalului Municipal a unui teren situat în curtea instituţiei, pentru construirea unei capele”, a declarat primarul municipiului, Horia Tiseanu.
Sunt şi alte hotărâri emise de Consiliul Local, în actualul mandat, la solicitarea parohiilor din Câmpina. În 2008, Parohia „Sfântul Dimitrie” a preluat, în vederea restaurării,
Capela Hernia, construită în stil baroc, în jurul anului 1886, în memoria pionierului petrolului câmpinean, Dumitru Hernia. De asemenea, administraţia locală a aprobat trecerea în administrarea Spitalului de Psihiatrie Voila a unui teren situat în incinta unităţii, în vederea realizării unei clopotniţe. (C.N.)

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co