Cultura

Parohia „Sf. Nicolae” Câmpina – creuzet al patrimoniului cultural şi spiritual

Sub această sintagmă, meritată pe deplin, săptămâna trecută, părintele Petru Moga, parohul bisericii Sf. Nicolae din cartierul câmpinean Slobozia, a fost gazda unui vernisaj arheologic.

Cu această ocazie, au fost prezenţi invitaţi de la Universitatea „Valahia”, Institutul de Antropologie Bucureşti, Muzeul de Istorie Prahova şi Prefectura Dâmboviţa şi au fost prezentate exponatele descoperite în situl arheologic al unei necropole din epoca bronzului. Vernisajul face parte dintr-un proiect educaţional mai amplu, „Conştientizarea valorii prin educaţie”, coordonat de Mădălina Frânculeasa, reprezentant al Universităţii „Valahia” din Târgovişte, în parteneriat cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, finanţat de către Administraţia Fondului Naţional Cultural. „Este un proiect educaţional, înainte de toate, educaţie culturală… Vernisajul este una dintre activităţile proiectului. Vor mai fi şi alte activităţi cu copii, pe mai multe paliere ale proiectului. Este palierul ştiinţific, unde vor fi invitaţi cercetători pentru situl arheologic, iar cealaltă parte a activităţilor din Câmpina vor fi făcute cu copiii de la grădiniţă. Vor fi nişte activităţi practice, educative, care vor consta în jocuri, fişe. Vrem să-i antrenăm în activităţi care să-i facă pe copiii să înţeleagă ce înseamnă o cercetare. Bineînţeles, la nivelul lor”, a precizat coordonatorul proiectului, Mădălina Frânculeasa.

Inventar bogat
Proiectul se adresează elevilor, studenţilor, specialiştilor din domeniul arheologiei şi domenii interdisciplinare conexe cercetării arheologice, cum ar fi geologi, geografi, biologi, antropologi, arhitecţi şi, nu în ultimul rând, opiniei publice locale. „Facem un vernisaj de expoziţie «Mărturii ale spiritualităţii locului – cimitirul din epoca bronzului», după patru campanii arheologice, şi expunem, în cele zece vitrine pe care le avem aici, materiale foarte frumoase şi spectaculoase din acest cimitir descoperit în curtea parohiei părintelui Moga. Săpăturile vor mai continua câţiva ani. Noi am găsit până acum 50 de morminte şi cred că mai sunt încă pe atâtea, dacă nu, chiar mai mult. Cred că zona avea o anumită încărcătură sacră. Era legată de cele două râuri, poate şi pentru că e pe o zonă dominantă, fiind pe acest piemont care domină valea. Se poate vedea spre vale de aici, de sus; locaţia în sine era, probabil, una specială. Din punct de vedere topografic, era un amplasament propice pentru un cimitir. Avem doar simboluri care sunt legate de decorurile vaselor. Orice decor, orice simbol, transmite ceva, e un mijloc de comunicare. Pe unele vase, avem simboluri solare. Este vorba de o comunitate foarte diversificată din punct de vedere cultural. Avem, aici, un amalgam cultural, de aceea e şi foarte interesant acest cimitir, poate cel mai interesant în care se sapă la această oră, în România, pentru epoca bronzului”, a menţionat şeful Biroului Arheologie din cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, arheologul Alin Frânculeasa, care şi-a lansat cu acest prilej cartea „Seciu – un sit din epoca neo-eneolitică în nordul Munteniei”.
Amfitrionul acestei manifestări, părintele Petru Moga, a considerat această manifestare ca fiind „un exemplu despre cum şi biserica susţine şi chiar e un personaj important în promovarea patrimoniului cultural, descoperirea şi punerea lui în valoare”.
Expoziţia va fi deschisă timp de un an, fiind deja vizitată de numeroşi tineri, prezenţi la vernisaj, alături de cei care lucrează în domenii interesate de descoperirile arheologice. Carmen NEGREU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co