Actualitate

Pământul înghite Mănăstirea „Sf. Ioan Evanghelistu”

MANASTIRE-2Măicuţele de la mănăstirea din Cornu sunt la un pas de evacuare! Lăcașul a fost construit în urmă cu patru ani, din dorinţa şi la revelaţia scriitoarei Aurora Cornu, prima soţie a lui Marin Preda, stabilită acum în Franţa. Ridicată cu multe dificultăţi, mănăstirea se află acum în pericol, din cauza unor alunecări de teren.

Construită doar de patru ani, mănăstirea „Sf. Ioan Evanghelistu” din localitatea Cornu se află la un pas de dezastru, din cauza unor alunecări de teren care au ajuns în imediata apropiere a chiliilor măicuţelor. Fenomenul a început în urmă cu trei ani de zile, primarul Cornel Nanu recunoscând că „e posibil ca primele studii, de acum patru ani, să nu fi fost făcute prea bine”. Administraţia locală încearcă să se implice în rezolvarea acestei situaţii deosebite, apelând la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova, Prefectură şi Consiliul Judeţean. Din bugetul local se vor aloca bani pentru un proiect de consolidare şi drenare a apei în zona respectivă.
”Noi, ca primărie, avem nişte obligaţii. Când ai anumite probleme pe raza localităţii, trebuie să acţionezi. ISU a răspuns prompt, iar Consiliul Judeţean a trimis o delegaţie. Măicuţele şi părintele au apelat, prin relaţii, la anumiţi specialişti, să ne facă proiectul de studii geo şi topo. Este vorba de doi profesori universitari, unul de la Facultatea de Construcţii din Bucureşti şi altul din Braşov. Mai mult, putem spune că au găsit nişte oameni care au venit cu sufletul pentru proiectul respectiv şi nu vor să ne ia niciun leu. Când o să trecem efectiv la execuţie, ne aşteptăm la costuri destul de mari. Deocamdată, Patriarhia nu se implică. Au venit câţiva reprezentanţi şi de la ei, au văzut despre ce este vorba, dar n-avem încă niciun semnal că s-ar implica. Până nu avem gata acest proiect, nu avem ce face, chiar dacă situaţia creată de alunecările de teren, prezintă un pericol pentru mănăstire, implicit pentru măicuţe.
Mai sunt vreo 4-5 m de la chiliile măicuţelor, până la porţiunea unde a fugit terenul. Ne aşteptăm că s-ar putea să ajungem şi în situaţia de a trebui să le evacuăm pe măicuţe.
Ne-am orientat şi ne-am gândit că putem, la o adică, să le cazăm într-un minihotel din Cornu”, a declarat primarul Cornel Nanu.
Maica stareţă a mănăstirii a refuzat dialogul cu presa, pretinzând aprobare de la Patriarhie. Aceeaşi Patriarhie despre care primarul Cornel Nanu afirma că nu s-a implicat cu nimic, în rezolvarea problemelor apărute din cauza alunecărilor de teren, până în momentul de faţă.Carmen NEGREU

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co