Actualitate

Palida strălucire de la «Steaua Română»

severin-1Conferinţă de presă a senatorului Georgică Severin


Situaţia economică de la Rafinăria Steaua Română nu mai depinde decât de conducerea acesteia

Rafinăria „Steaua Română”. Acesta a fost subiectul principal abordat de senatorul Georgică Severin în cadrul conferinţei de presă pe care a susţinut-o marţea trecută la sediul PD-L Câmpina.
Aşa cum se ştie, Rafinăria nu mai funcţionează de la începutul anului. Motivul: lipsa de lichidităţi, de acestea făcându-se responsabil statul român, reprezentat de ANAF. Problema a condus la disponibilizarea celor peste 400 de angajaţi ai societăţii.
Nemulţumită de această situaţie disperată, conducerea rafinăriei dă în judecată ANAF şi, mai repede decât se credea, Steaua Română a obţinut o sentinţă definitivă şi irevocabilă, pentru obţinerea TVA-ului aferent anului 2007. Deşi situaţia începuse să prindă un contur pozitiv, au apărut alte semne de întrebare: cine plăteşte, când vor primi banii… nu de alta, dar e criză!
„Mie mi s-a părut că, decât să stăm să ne văităm, a fost mai normal să acţionăm. Am luat legătura atât cu premierul Boc cât şi cu domnul Pogea, am avut şi sprijinul Robertei Anastase şi pot să vă anunţ că, săptămâna trecută, miercuri, ANAF-ul a virat în integralitate suma, care, joi sau vineri, era deja în conturile Stelei Române… lucru confirmat atât de preşedintele Baibarac, cât şi de directorul Bucur.”
O spune cu toată responsabilitatea, afirmând că, „în calitate de senator, nu-i place să se joace cu cuvintele şi nici să vorbească foarte mult, când nu are o bază”…
„Guvernul Boc a acordat maximul de sprijin posibil în condiţiile legale date acestei unităţi economice. Vă daţi seama, nimeni nu s-ar fi opus dacă s-ar fi dat în patru, cinci tranşe, în condiţiile actuale. La un moment dat, Steaua Română era foarte fericită când era panicată, imediat după proces, dacă i se dă măcar un grafic de rambursare. Vă amintiţi declaraţiile astea?… Deci, din punct de vedere al Statului Român, al meu, ca ales în acest Colegiu, consider că am făcut tot ce se putea şi am rezolvat tot ce se putea din punct de vedere al relaţiei Steaua Română cu Statul Român. Reţineţi! cu Statul Român.”
Aşadar, Statul Român şi-a achitat obligaţiile fată de Rafinărie, în acest moment ne mai având nici un fel de datorie. De acum încolo, este vorba de raporturile comerciale care îi privesc pe acţionarii de la Steaua Română şi administraţia societăţii.
„Este vorba, din ce ştiu, că ei au nevoie să… deci banii pe care i-au primit de la stat au fost luaţi de B.C.R. în contul datoriei care deja era întârziată şi acum ei negociază o linie de credit cu B.C.R.-ul pe baza căreia să cumpere petrol.”
Aşa cum spune senatorul Georgică Severin, „criza lor privată s-a rezolvat”, iar situaţia economică de la Rafinăria Steaua Română nu mai depinde decât de conducerea acesteia, în relaţiile cu ceilalţi agenţi economici privaţi, relaţii în care statul nu are de ce să intervină.Andreea ŞTEFAN

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co