Nu putem cumpăra cirese de la Paulesti, ci numai din strainatate
O situaţie aberantă, dar, din păcate, devenită aproape regulă în ceea ce priveşte comercializarea produselor agricole româneşti la noi în ţară se întâlneşte şi în acest an!
Este vorba despre avantajele de care se bucură produsele agricole din import, care practic le dau la o parte pe cele autohtone, de cele mai multe ori superioare calitativ, fără pesticide, deci mult mai sănătoase şi, de asemenea, mult mai convenabile la preţ!
Pentru că tot este primăvară, cireşele sunt unele dintre fructele specifice acestui anotimp. Numai că, dacă mergi în piaţă, comercianţii îţi spun că au de vânzare numai produse din străinătate pentru că, ce să vezi, cireşele româneşti nu s-au făcut încă.
Surpriză! Nu este deloc aşa, iar comuna prahoveană Păuleşti este un exemplu în acest sens, unde, cireşele produse aici, de o calitate ireproşabilă, nu ajung pe pieţe. Tarabele sunt sufocate de cele din import care sunt mult mai arătoase, dar mai nesănătoase.
Prin urmare, şi anul acesta cireşele se vor transforma cel mai probabil în ţuică pentru că nu pot fi consumate de prahoveni, obligaţi să plătească 10-15 lei pe un kilogram de cireşe din import.
Şi pentru ca situaţia de anormalitate să fie completă, oamenii din Păuleşti se confruntă şi cu faptul că nimeni nu vrea să vină să culeagă fructele, deşi primesc 50-60 de lei pe zi şi o masă caldă.
Aducem această situaţie în atenţia autorităţilor române, atât la nivel local, cât şi central, cu rugămintea de a lua în calcul faptul că promovarea produselor agricole autohtone şi sprijinirea producătorilor români pentru a putea să îşi culeagă şi comercializeze roadele muncii în pieţe ar putea fi soluţii chiar mai eficiente decât aşteptarea subvenţiilor pentru agricultură “oferite” de Uniunea Europeană.