Actualitate

Nemulţumirile s-au adunat în parcare

Mai mulţi cetăţeni din cartierul Turnătorie, respectiv din blocul A5 de pe strada Ecaterina Teodoroiu din Câmpina, se plâng de faptul că nu mai au unde să-şi parcheze maşinile. Acest disconfort s-a creat în momentul în care Primăria Câmpina a alocat un spaţiu pentru construirea unor blocuri ANL.

Spaţiul respectiv a cuprins şi parcarea aferentă blocului A5 şi a încă două blocuri. Din acest motiv, au început diverse discuţii între locatari, obligaţi să ocupe spaţiile de parcare ale altora sau să meargă la distanţe mai mari faţă de casă. Constantin Piroi, un locatar al blocului A5, este la fel de supărat că nu mai are loc de parcare, cât este de faptul că nu mai există nici un loc de joacă pentru copii. „Au distrus parcul şi copiii se joacă acum pe stradă. Nu mai am nici unde să parchez. Seara, după orele 17.00, maşinile care sunt parcate pe trotuare şi le vedeţi acum, se dublează ca număr şi nu mai e loc să se circule cum trebuie. Banii pe impozit ni se iau, dar parcare nu ne fac”, a spus Constantin Piroi.
Marius Buruiană, un alt locatar al blocului A5, a încercat să facă demersurile legale într-o astfel de situaţie, adresându-se în scris administraţiei locale. A primit un răspuns semnat de primarul Horia Tiseanu şi secretarul Paul Moldoveanu, prin care i se dă acordul să-şi parcheze maşina pe trotuarul din faţa blocului A5 „numai pe perioada lucrărilor de construcţie a blocului de locuinţe din zonă”. De bună credinţă şi dorind să nu încalce cumva vreo lege şi să se trezească cu autoturismul ridicat de poliţiştii locali şi firma care se ocupă cu aşa ceva sau să aibă discuţii cu vecinii, Marius Buruiană s-a adresat şi Poliţiei Locale. În adresa sa, în care cerea să i se spună exact unde ar avea voie să parcheze, a ataşat şi răspunsul primit de la primărie.
Ce-i răspunde Poliţia Locală: „Acordul dat de Primăria Municipiului Câmpina (…) nu se referă strict la un anume loc de parcare şi de aceea vă rugăm să vă adresaţi serviciului ADPP în vederea delimitării respectivului loc de parcare pentru a evita discuţiile cu vecini”. Răspunsul este semnat de către şefa Poliţiei Locale, Carmen Gheorghe, coordonatorul Compartimentului de ordine Publică şi Pază Obiective, Olaru Constantin şi de primarul Horia Tiseanu. Cu răbdare, Marius Buruiană se adresează şi biroului ADPP de la care a primit următorul răspuns: „Pentru individualizarea unui loc de parcare în faţa blocului unde locuiţi, vă facem cunoscut că nu există hotărâre de consiliu local care să vă permită să închiriaţi sau să concesionaţi locul de parcare. Totodată vă aducem la cunoştinţă că în perioada imediat următoare se va începe modernizarea zonei aferente parcării din spatele blocului A4”. Răspunsul este semnat de şefa ADPP, Felicia Olteanu, secretarul Paul Moldoveanu şi primarul Horia Tiseanu. „Noi nu mai avem unde parca! Avem doar trotuare pe strada destul de mică, dar traficată, pe care se află blocul în care stăm, plus celelalte blocuri. După demersurile făcute către primărie, ni s-a spus că se amenajează parcare la blocul A4. Păi, şi pentru noi, pentru blocul de garsoniere şi blocul A2!? Parcarea aferentă blocului nostru este inclusă în terenul pe care se construiesc acele blocuri ANL. Ne-a distrus şi parcul care îl aveam aici. Să ne spună ceva concret. Să nu ne trimită să parcăm la alt bloc”, a spus Marius Buruiană.
Cerând un punct de vedere cu privire la aceste aspecte, ne-am adresat şefei ADPP, Felicia Olteanu, care a reconfirmat faptul că „se va moderniza zona din spatele blocului A4, creându-se locuri suplimentare de parcare”. Astfel, Marian Buruiană îşi va parca maşina, oriunde, în faţa blocului A5. Adică, de a-lungul celor vreo 20 de metri care au mai rămas, neocupaţi de blocul în construcţie şi la mica înţelegere cu vecinii ceilalţi.
Încă ceva…
Dincolo de problemele legate de locurile de parcare, locatarii din blocul A5 sunt deranjaţi şi de faptul că distanţa dintre ei şi blocul construit este mică, iar înălţimea acestuia le afectează însorirea.
„Suntem nemulţumiţi, pentru că este foarte aproape de blocul nostru. Se face praf, mizerie. Spălăm rufele şi după ce le luăm de pe sârmă, trebuie să le scuturăm de praf. Nu ne-a întrebat nimeni nimic când s-a construit acest bloc. Înainte ajungea soarele şi la noi, acum nu mai ajunge. Şi lângă acesta se va mai ridica un bloc”, a spus Georgeta Goran, locatară în blocul A5.
Ordinul 536/1997 al Ministerului Sănătăţii, precizează la art. 2: „Amplasarea clădirilor destinate locuinţelor trebuie să asigure însorirea acestora pe o durată de minimum 11/2 ore zilnic, la solstiţiul de iarnă, a tuturor încăperilor de locuit. Distanţa dintre clădiri trebuie să fie mai mare sau cel puţin egală cu înălţimea clădirii celei mai înalte, pentru a nu se umbri reciproc”.
Încercând să aflăm informaţii de pe panoul unde sunt trecuţi, conform legii, beneficiarul lucrării, constructorul, proiectantul…, am constatat că acest lucru nu se poate. Planşa lipită la avizier este deteriorată din cauza precipitaţiilor, plus că e acoperită cu o folie de plastic, ceea ce a făcut imposibilă citirea sa. Probabil, la un eventual control al celor de la Inspectoratul Judeţean în Construcţii, inspectorii acestei instituţii vor avea posibilitatea de a afla aceste detalii. Deocamdată, se poate privi doar cu ochiul liber cât de mică este distanţa dintre cele două blocuri. Carmen NEGREU

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co