Actualitate

Mihai Buzea: “Sunt probleme de mediu mai mult decât în alte părţi”

buzea-(2)Directorul Agenţiei pentru Protecția Mediului Prahova cataloghează haldele de steril de la Valea Călugărească și poluarea din zona rafinăriilor drept principale probleme pentru județul nostru. Pe lista veștilor bune se află programul de ecologizare a zonei Lacul Peștelui din Câmpina.

Reporter: Care sunt zonele din judeţul Prahova considerate de către Agenţia pentru Protecția Mediului Prahova ca având probleme grave?

Mihai Buzea: Poate că este prea mult spus, „zone cu probleme grave”. Sunt, într-adevăr, probleme, poate mai multe decât în alte părţi, având în vedere amploarea care a luat-o dezvoltarea economică trepidantă, să zicem, a judeţului. În această situaţie şi problemele apar pe măsura acestei dezvoltări. Avem o industrie petrolieră puternică. A existat o perioadă când mediul nu a constituit o prioritate, punându-se accent pe dezvoltarea economică şi acest fapt a lăsat urme. De exemplu, zona rafinăriilor Steaua Română din Câmpina, Petro Brazi, Petrotel Teleajen, Lukoil, Vega,  Astra. Chiar dacă nu mai funcţionează toate. În decursul timpului au generat depozite de deşeuri petroliere, au generat poluări masive. Toate aceste lucruri se simt acum.
Un alt exemplu poate fi Valea Călugărească, prin depozitul de pirite generat de fostul Combinat de Îngrăşăminte Chimice. În momentul când a dat faliment, activele au fost vândute unei societăţi, iar depozitul de deşeuri a fost vândut unei firme din SUA, o companie care a luat doar deşeurile pentru a fi prelucrate, fără să-şi însuşească, la vremea respectivă, şi obligaţiile de mediu. Ca urmare, avem un munte de steril, adică vreo 25 de milioane de tone.

Reporter: Cum se mai poate interveni în astfel de situaţii?

Mihai Buzea: Am să profit de întrebare pentru a explica o confuzie pe care o face multă lume între atribuţiile Agenţiei de Mediu şi Garda de Mediu. Agenţia de Mediu nu este o instituţie punitivă, neavând posibilitatea legală să amendeze. Noi facem doar câteva lucruri: monitorizăm factorii de mediu (aer, apă, sol) şi măsurăm radioactivitatea aerului prin cele două staţii pe care le avem în localitatea Babele şi la Ploieşti. Agenţia autorizează activităţile şi dă acorduri de mediu pentru orice construcţie, pentru certificatele de urbanism solicitate de la autorităţile locale în vederea obţinerii autorizaţiei de construire. Noi monitorizăm controlul conformării, dar fără să putem aplica amenzi. Amenzile le aplică Garda de Mediu. Am vrut să fac aceste precizări, pentru că deseori lumea mă întreabă de ce nu dau amenzi mai multe pentru diverse situaţii. Eu, prin această Agenţie încerc să ofer consultanţă deschisă, o interfaţă prietenoasă celor care ne solicită. Chiar doresc şi prin intermediul presei să rog oamenii care au nelămuriri să vină să ne întrebe pe marginea diverselor probleme pe care le sesizează sau de care se lovesc. Chiar avem un Birou de Comunicare, în cadrul Agenţiei. Ca atare, mi-e greu să răspund la întrebarea dumneavoastră.

Reporter: Atunci vă voi pune o întrebare legată de nedumeririle multor cetăţeni ai Câmpinei: se va putea recupera vreodată, Lacul Peştelui?

Mihai Buzea: Da! Se poate recupera. Acest Lac al Peştelui este unul dintre obiectivele Rafinăriei „Steaua Română” înscris în programul lor de conformare. Bineînţeles că termenul este trimestrul IV 2015, adică ultimul termen. Şi asta pentru că acolo trebuie făcute nişte investiţii serioase. Mai există în apropiere un sit poluat cu nişte mâluri. Dar acesta este un sit „orfan” şi este în patrimoniul Primăriei Câmpina. Aceasta a început un studiu de fezabilitate şi vor să acceseze fonduri europene pentru ecologizarea zonei.

Reporter: Aţi afirmat cu alte ocazii că există un dezinteres în ceea ce priveşte extinderea spaţiilor verzi. Concret, la ce anume vă referiţi?

Mihai Buzea: Există primari, foarte puţini, care au accesat programele pentru construirea de spaţii verzi. Nu ştiu dacă proiectele lor se vor califica. Mai sunt conştient de faptul că această perioadă de capitalism rebel generează şi iniţiative prin care unele administraţii locale distrug spaţiile verzi pentru motivul atragerii unor investiţii. Din păcate, avem foarte puţine pârghii să stopăm astfel de proiecte neinspirate.

Reporter: Ce proiecte va derula Agenţia de Mediu anul acesta?

Mihai Buzea: Anul trecut am început câteva proiecte legate de informare şi conştientizare a opiniei publice, faţă de problemele de mediu. Le continuăm şi anul acesta. Avem un proiect care se numeşte „Gândeşte verde, gândeşte curat” ediţia I, unde am implicat mai multe şcoli şi administraţii publice, punând accent mai mult pe elevi. De ce să nu spun, acest proiect a fost un succes! Prin excursii şi muncă voluntară s-a reuşit curăţarea unor zone. Cred că acest voluntariat trebuie dezvoltat mai mult în România.  În lumea unor ţări, de ce să nu spun, mai civilizate şi mai mature din punct de vedere al democraţiei, se fac foarte multe lucruri, prin acţiuni de voluntariat. Vrem să stimulăm această noţiune şi mai mult de atât vrem să mergem pe ideea de conştientizare.
Mai avem un proiect care se numeşte „Implică-te!”, cu acelaşi rol. Anul trecut am participat şi în cadrul unui proiect de amploare, numit „Marea  debarasare continuă!”. Acţiunea s-a desfăşurat la Vălenii de Munte. La fel, proiectul este legat de conştientizarea ecologizării şi necesitatea colectării selective a deşeurilor electrice şi electronice, fiind nişte obiective stabilite de Uniunea Europeană. Asta înseamnă 4 kg pe cap de locuitor. Cred că sunt nişte ţinte greu de atins şi doar prin conştientizarea cetăţenilor asupra acestor probleme putem să facem aşa ceva. La Vălenii de Munte chiar am inaugurat un centru de colectare de E-uri, plus o acţiune de ecologizare. Eu nu sunt adeptul credinţei că astfel de acţiuni rezolvă major, problemele de mediu. Le consider mai mult acţiuni de sensibilizare a oamenilor, faţă de ideea de a păstra un mediu curat.
Acţiunile de conştientizare stimulează partea sensibilă a simţului civic pe de o parte. Dar nu se face totul doar cu simţ civic. La un moment dat, trebuie aplicate şi măsuri coercitive! Dar când pot fi aplicate aceste măsuri? După ce asiguri nişte condiţii optime de mediu adecvat, civilizat, poţi pedepsi cetăţeanul care nu respectă norme de conduită, de păstrare a acelui mediu.Lucian IANCU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co