Cultura

Miercuri, 5 mai – Sfânta Mare Muceniţă Irina

Aceasta s-a născut în Sec. I, ca fiică a unui mare dregător roman, Licinius, care a vrut să-şi păzească prunca de necurăţiile lumii şi pentru aceasta a zidit în afara cetăţii un turn, unde a închis-o împreună cu 13 fecioare şi cu idolii ce de aur pentru a fi păzită. L-a încredinţat pe bătrânul Apelian pentru a o iniţia în învăţătură, dar acesta, creştin fiind, i-a vorbit şi despre Domnul Hristos, luminându-i mintea şi sufletul, ceea ce a făcut-o să ceară botezul creştin pe care l-a şi primit de la Episcopul Timotei.
Când tatăl său a anunţat-o că a venit vremea să-şi găsească un soţ, ea a răspuns: „Eu m-am făcut mireasa lui Hristos şi nu mai vreau alt mire. Lui îi voi închina viaţa mea, acum şi în veci.”
Diavolul a răzvrătit inima tatălui ei, punând-o la nenumărate chinuri, iar Irina a rămas neînduplecată, încât prin răbdarea şi dragostea ei faţă de Dumnezeu i-a făcut pe toţi ai casei să devină creştini. Acesta era însă doar începutul suferinţei.
Păgânii se porneau cu ură nestăvilită asupra firavului ei trup, dar ea răbda şi propovăduia Cuvântul lui Dumnezeu. La Efes s-a întâlnit cu bătrânul ei dascăl Apelian şi tot aici s-a şi odihnit întru Domnul. Acesta a alcătuit şi povestirea patimilor sale cele multe.
Preot Paroh, Grigore MELNIC
Biserica Sf. Parascheva, Câmpina

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co