Marta Miclescu – ambasador cultural al oraşului Breaza
Scriitoarea Marta Miclescu s-a născut în urmă cu 85 de ani, la 1 septembrie 1920, în localitatea Gugeşti, judeţul Vaslui, crescând într-o familie cu zece copii. După anii ’76-’79 reuşeşte să se afirme în viaţa literară a oraşului Breaza, reuşind cu eforturi financiare şi fizice deosebite, să ridice construcţia unei case-conac, pe care a dedicat-o activităţilor culturale. Profitând de studiile sale de filologie, rusă şi engleză a înfiinţat o tabără de literatură cu profil de engleză în această casă desemnată a fi de creaţie şi peste ani a ajuns să ocupe un loc special în inimile localnicilor.
Marta Miclescu este cea care a pus bazele Cenaclului Literar „Lira” şi a publicat revista „Breaza-sectorul 7 al Capitalei”, reuşind să-şi pună amprenta culturală asupra oraşului, colaborând îndeaproape cu Casa de Cultură „Ion Manolescu”, actual Centru Cultural, condusă de Alexandru Cazan. Casa Martei Miclescu găzduieşte în fiecare an o expoziţie de carte românească, simpozioane, serate, lansări de carte, conduse chiar de gazdă. Marta Miclescu este iniţiatoarea programului „Cu cartea în deplasare”, aplicat cu succes în multe dintre localităţile din ţară şi chiar în străinătate. O altă iniţiativă benefică vieţii culturale a post demarată în anul 2000, fiind vorba despre „Triunghiul literar Gugeşti-Huşi-Breaza” şi, recent înfiinţat, „Triunghiul cultural Sibiu-Breaza-Huşi”.
A debutat în literatură la vârsta de 70 de ani, reuşind să publice în jur de douăzeci de cărţi de versuri şi proză, fiind în acelaşi timp, membru al Uniunii Scriitorilor. În urma activităţii sale culturale şi a implicării directe în viaţa culturală a Brezei, sâmbătă 3 septembrie i s-a conferit titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului, ocazie cu care Marta Miclescu şi-a lansat şi romanul „Visele Anisiei”, în cadrul celei de a 15-a expoziţii de carte, din acest lăcaş de cultură. Debordând de energie fizică, dar mai ales intelectuală, la cei 85 de ani, Marta Miclescu poate fi considerată un monument viu al patrimoniului literar românesc. Prezentă pe terasa casei sale, ţinând loc de scenă cu această ocazie, Marta Miclescu a făcut o trecere în revistă a legăturilor sale cu oraşul Breaza, presărată din belşug cu mult umor şi accent moldovenesc. Tot cu această ocazie, casa sa, gazdă a cercului literar „Lira” a fost declarată drept sediu european de literatură, montându-se pe perete o placă cu inscripţia „Casa de Creaţie Marta Miclescu”.
„A început acum să iasă cultura de la «subsol», de aceea mi-am îndreptat toată atenţia către acest sector de activitate care, zic eu, că înseamnă civilizaţie, iar civilizaţia înseamnă bunăstare a poporului”, a spus, printre altele, Marta Miclescu.
Diplomatul culturii…
Directorul Centrului Cultural „Ion Manolescu” din Breaza o consideră pe Marta Miclescu „diplomatul cultural al Brezei, care face lobby peste tot pe unde merge cu programul său. De fiecare dată vorbeşte despre vârful triunghiurilor Breaza-Gugeşti-Iaşi sau Breaza-Gugeşti-Huşi sau Breaza-Gugeşti-Cluj, adăugându-se mereu alte şi alte oraşe, pe care le vizitează, ajungând la inima celor mai simpli cititori, dându-le personal cartea şi explicându-le într-o manieră elegantă, dar nouă în acelaşi timp, câte ceva despre promovarea culturii româneşti”.
La manifestarea din curtea casei Martei Miclescu au mai fost prezenţi scriitori din Sibiu, Turnu-Severin, Bucureşti, care şi-au lansat cărţi, programul fiind încheiat cu prezentarea unui spectacol susţinut de către invitata de onoare, cântăreaţa de muzică populară Adriana Deaş, din cadrul ansamblului „Calabreaza”, participant, de asemenea, la această activitate.
Uimind încă odată auditoriul cu energia sa, Marta Miclescu a dansat alături de artiştii prezenţi, celebrând, parcă, bucuria vieţii trăită din preaplinul sufletului său. Carmen NEGREU