Actualitate

Luminiţa Dumitrescu: „Nu e uşor să fii consilier local, mai ales când vrei să fii corect şi să-ţi respecţi promisiunile făcute oamenilor”

Luminiţa Dumitrescu este prahoveancă, fiind născută la Proviţa de Jos şi stabilită în municipiul Câmpina. Face parte din Partidul Iniţiativei Naţionale (PIN), iar din noiembrie 2009 ocupă un fotoliu în Consiliul Local Câmpina. Activitatea profesională şi-o desfăşoară la SC Neptun SA, în calitate de consilier.

Reporter: Ce v-a determinat să abordaţi politica, un apanaj al bărbaţilor, de regulă?
Luminiţa Dumitrescu: În 2008, când am intrat în politică, aderând la PIN, nu-mi plăcea deloc starea socială, starea de spirit a românilor, care suportau din ce în ce mai greu dificultăţile vieţii de zi cu zi. Şi astăzi, percepţia mea asupra acestor lucruri e la fel, poate cu atât mai puternică, cu cât degradarea vieţii cetăţenilor s-a amplificat, prin amploarea crizei economico-financiare, pe care o traversăm. Un alt aspect important, pe care doresc să-l marchez, privitor la decizia de a intra în politică, era numărul mic de femei, care exista, ca şi astăzi, de altfel, în toate partidele. Întotdeauna am considerat că şi femeile, prin natura lor de mame, soţii, cu poziţii profesionale deosebite în sfera afacerilor diverse, au ceva se spus în politică, în gestionarea problemelor majore cu care se confruntă o localitate, o ţară. Îmi pare rău că suntem doar cinci femei în Consiliul Local Câmpina. Gândirea unei femei este structurată mai tot timpul să privească lucrurile în ansamblul lor, să-şi educe copiii, să-i îngrijească, să aibă grijă de soţ, pe care trebuie să-l susţină pe toate planurile, să drămuiască veniturile, să aibă timp să se preocupe şi de ea, de o carieră profesională… Structura acestei gândiri poate fi proiectată şi aplicată şi în plan politic, putând fi de mare ajutor în gestionarea unor probleme la nivel macro, viziunea unei femei fiind, de multe ori, complexă şi novatoare. De altfel, se şi spune, mai în glumă, mai în serios, că, în spatele unui bărbat puternic, există o femeie şi mai puternică.
Reporter: Ce anume v-a făcut să vă îndreptaţi către PIN?
Luminiţa Dumitrescu: Tocmai din cauza a ceea ce v-am spus mai devreme. Jenica Tabacu, şefa mea de partid, este o femeie inteligentă şi cultă, este o luptătoare. Mi-a insuflat încredere şi mi-am dat seama că este o persoană care chiar ştie ce vrea. S-a zbătut ca acest partid, respectiv organizaţia preluată la nivelul oraşului Câmpina, cu trei luni de zile înainte de alegeri, să reuşească să atragă adepţi şi să obţină două locuri de consilieri. Pentru mine, acest lucru a însemnat că oamenii care ne-au ales chiar au dorit o schimbare, ne-au acordat încredere. Erau partide cu state mai vechi în viaţa politică decât PIN şi care nu au obţinut niciun loc în Consiliu Local al Câmpinei. Eu cred că asta spune ceva despre impactul pe care l-am avut asupra cetăţenilor care ne-au votat.
Reporter: Aţi preluat mandatul de consilier, înlocuind-o pe Jenica Tabacu. Ce impact a avut asupra dumneavoastră această poziţie socială?
Luminiţa Dumitrescu: Da, aşa este. Funcţia dânsei de director al muzeului «B. P. Hasdeu» era considerată ca fiind incompatibilă cu funcţia de consilier. Deşi e discutabil, fiind şi alţii, oarecum, în această situaţie, dar nu se ia în seamă. Nu comentez mai mult, pentru că nu doresc să se interpreteze spusele mele, ţinând cont că se apropie un an electoral. Vreau doar să subliniez faptul că mă onorează statutul de consilier, iar răspunderea mea am considerat-o cu atât mai mare cu cât veneam să înlocuiesc un om puternic şi priceput în meandrele administraţiei locale. Nu este uşor să fii consilier local, mai ales când vrei să fii corect şi să-ţi respecţi promisiunile făcute oamenilor. Dar mi-a fost dureros de uşor să-mi dau seama că cine a comparat politica cu statutul unei anume categorii de „doamne” nu a greşit. Chiar şi asupra mea s-a încercat, prin diverse forme de intimidare, să zicem, o anihilare a chefului de muncă, prin telefoane primite, articole prin presa scrisă… Am observat cum se ajunge ca oamenii politici să se atace, să se denigreze între ei, să se împroaşte cu noroi. Mie aşa ceva nu-mi place! Totuşi, în mod paradoxal, toate aceste răutăţi m-au întărit şi m-au făcut să capăt experienţă în a munci cu oamenii care nu sunt la fel de deschişi ca şi mine. Acum, mă gândesc nu doar odată, când cineva îmi cere ajutorul, ci de zece ori. Bineînţeles că nu reacţionez la fel când e vorba de probleme de sănătate sau alte situaţii sociale grave.

Reporter: Aţi reuşit să vă impuneţi proiecte în Consiliul Local?
Luminiţa Dumitrescu: Da şi nu. Am făcut câteva proiecte, dar fără a insista să ies în evidenţă, şedinţă de şedinţă, doar de dragul de a mă auzi vorbind. Unii sunt „abonaţi” în a-şi promova proiectele, pentru că ştiu că vor fi şi aprobate. Nu uitaţi că suntem doar doi consilieri PIN. Din acest motiv, am ales să particip la proiecte împreună cu ceilalţi patru membri PDL din comisia din care fac parte, respectiv din Comisia de sănătate, învăţământ, cultură, culte, sport, tineret, turism. Am lucrat împreună, când a fost vorba de gestionarea banilor alocaţi pentru diverse activităţi, gestionându-i într-un mod în care am crezut că este corect, trebuind să ţinem cont, totuşi, de criza prin care trecem. Am mai redus din bani, am mai făcut economii. În schimb, nu putem trece cu vederea anumite acţiuni, cu care câmpinenii s-au obişnuit de nişte ani, despre care ne întreabă pe stradă, când ne întâlnim. Sunt oameni care nu au parte, nu-şi permit să meargă la vreun spectacol. Atunci, aceştia se bucură când se organizează Serbările Toamnei, de exemplu, sau Festivalul Florilor, concursuri pentru copii… Sunt activităţi frumoase, benefice, pentru a-i scoate pe oameni din cotidianul unei vieţi pline de grijile zilei de mâine.
Reporter: Veţi rămâne, în continuare, în politică?
Luminiţa Dumitrescu: Da. În această perioadă se încearcă o revigorare a PIN. Liderul naţional, Lavinia Şandru, a anunţat, în premieră, la Iaşi, că reprezentanţii organizaţiilor teritoriale au decis schimbarea denumirii şi siglei partidului. Acum se numeşte ECO PIN, decizie luată în urma Congresului de la Blaj. Este un suflu nou, prin care, aşa cum a prezentat Lavinia Şandru, se doreşte susţinerea valorilor ecologiste, lupta împotriva sărăciei, integrarea europeană şi internaţională a României, pentru a înlătura o anume izolare în care ne aflăm. Vrem să susţinem o democraţie directă, să ne facem înţeleşi ca naţiune, dincolo de graniţele geografice. Sunt lucruri bune şi realizabile, în care credem.
Reporter: Prin statutul de consilier, sunteţi o persoană publică. Totuşi, sunteţi înconjurată de multă discreţie în relaţia cu mass-media. De ce?
Luminiţa Dumitrescu: Aşa este. Chiar şi asupra acestui interviu am avut reţineri, dacă să-l dau sau nu. Am o anume reticenţă faţă de presă, pentru că m-am lovit de neprofesionalismul unei colege din breasla dumneavoastră. Cu ceva vreme în urmă, am trecut printr-o mare cumpănă, o perioadă de coşmar din viaţa mea, ce a ţinut de sănătate. Tocmai atunci, m-am trezit ridiculizată, umilită, jignită, pentru aspectul meu fizic, aspect care se datora sănătăţii precare pe care o aveam. Am suferit şi m-a marcat acest lucru. Asta m-a făcut să resping presa, să stau cât mai departe de ziarişti. Nu-i port ranchiună şi chiar îi doresc acelei persoane să nu treacă prin ce-am trecut eu, ci, din contră, să aibă parte de toate satisfacţiile pe care şi eu le am în plan familial şi profesional. Aş îndrăzni să o sfătuiesc ca, pe viitor, să comenteze modul în care o persoană publică îşi aplică funcţia şi nu problemele personale ale acesteia, atâta timp cât nu există consecinţe negative în planul social în care activează.
Reporter: Ce mesaj aveţi către câmpineni?
Luminiţa Dumitrescu: Ca om politic, le doresc să-şi analizeze cu atenţie discernământul, când vor fi chemaţi din nou la urne. Ca un cetăţean al Câmpinei, le urez tot ce mi-aş dori şi pentru mine, adică sănătate, un an mai bun, putere de muncă, să strângă rândurile în jurul familiei şi să aibă parte de sărbători liniştite. Carmen NEGREU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co