Cultura

Lucrări de restaurare

grigorescuLa începutul lunii octombrie, la Muzeul Memorial „Nicolae Grigorescu” din Câmpina s-au demarat lucrările de consolidare şi restaurare a balcoanelor. Este un proiect finanţat de Muzeul Judeţean de Artă Prahova, acesta fiind realizat de arhitectul Călin Hoinărescu, susţinut de directorul Florin Sicoe, de la Muzeul Judeţean de Artă Prahova.
Au trecut ani buni de la ultima restaurare, în jurul anului 1954, aceştia punându-şi amprenta asupra lemnului din care sunt construite balcoanele. Consolidarea acestora nu mai suporta amânare. Trebuia susţinute, pentru că se lăsau, lemnul devenise foarte şubred, factorii de mediu fiind o cauză importantă a deteriorării acestora.
Liliana Marin, muzeograf: „Fiind o casă de patrimoniu, restaurarea constă în dezmembrarea balconului, nu trebuie înlocuit nimic, fiecare piesă, fiecare fragment de lemn a fost conservat, a fost tratat şi apoi reasamblat.”
În acest proiect sunt cuprinse balconul cel mare, balconul cel mic şi balconul de sus, de unde pictorul Nicolae Grigorescu privea peisajul ce i se aşternea la picioare.
Aceasta este prima parte a proiectului, seria lucrărilor de restaurare continuând.
Liliana Marin: „Proiectul o să continue şi o să se restaureze şi partea de intrare în muzeu, apoi se continuă cu şiţa, care trebuie şi ea conservată, pentru că factorii de mediu fiind şi zona foarte ploioasă, sau nu foarte, atmosfera acţionează şi trebuie să avem mare grijă cu ceea ce este în interior, se protejează din exterior.”
Pictorul Nicolae Grigorescu a trăit în această casă ultimii ani de viaţă: 1904 – 1907, aici fiind şi ultimul său atelier. El s-a retras aici spre sfârşitul vieţii, împreună cu toată familia – soţia sa Maria Danciu şi fiul, Gheorghe.
Andreea ŞTEFAN

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co