Luaţi pe sus de DIICOT

Un grup format din 13 persoane, specializat în săvârşirea de infracţiuni prin atacuri asupra sistemelor informatice, a făcut bani frumoşi prin folosirea datelor obţinute fraudulos.
Săptămâna trecută, oamenii legii au descins în forţă la domiciliile membriilor grupului infracţional. S-au realizat percheziţii în opt judeţe: Constanţa, Prahova, Piteşti, Brăila, Craiova, Sibiu, Dâmboviţa şi Bucureşti, acţiunea fiind coordonată de la Ploieşti. ”Persoanele suspecte accesau serverele unor societăţi de telefonie mobilă/fixă de unde obţineau ilegal conturi SIP, adică user name, parolă şi contul IP, cu ajutorul cărora accesau telefoane cu suprataxă din străinătate, membrii grupării încasând un procent din valoarea apelurilor efectuate”, a declarat procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Ploieşti, Ionuţ Botnaru.
Infractori pricepuţi
Aceştia au reuşit inclusiv să spargă pagina oficială a antivirusului. ”Societăţile care puneau la dispoziţia inculpaţilor acele numere de telefon cu suprataxă erau din Hong-Kong şi Cipru. Unul din membrii grupării, cu ajutorul unui program informatic, a perturbat puternic site-ul oficial al unei societăţi din SUA şi a operat modificări conţinutului acestuia, redirecţionând clienţii pe o aplicaţie pirat, cu ajutorul căreia a simulat fereastra de operare a Windows XP.
Societatea americană a suferit un prejudiciu de aproximativ 2 milioane şi jumătate de dolari”, a declarat procurorul şef al DIICOT Ploieşti, Ionuţ Botnaru.
În urma acţiunii oamenilor legii, 17 persoane au fost ridicate pentru audieri. Prin faptele lor, tinerii ar fi prejudiciat firmele de telefonie cu aproximativ şase milioane de euro, dar procurorii cred că această sumă va creşte pe măsură ce vor avansa cercetările. Pentru prinderea acestor suspecţi, autorităţile române au fost ajutate de către instituţii americane ca FBI şi Secret Service. Mariana BADEA