Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

Liliana Ene: „Vreau ca biblioteca din Câmpina să fie mult mai modernă”

Liliana Ene s-a născut în 1980, la Câmpina. A absolvit Liceul „Nicolae Grigorescu” în 1998, apoi a urmat Facultatea de Litere la Universitatea Bucureşti, Secţia Biblioteconomie şi Ştiinţa Informării, terminând în 2003. A lucrat în domeniul său la Muzeul Hasdeu, ca bibliotecar. În anul 2009, s-a transferat la Biblioteca Municipală „C.I. Istrati” din Câmpina, preluând conducerea acesteia până la momentul actual.

Reporter: Ce anume v-a atras către această profesie? De ce, neapărat, biblioteconomia şi ştiinţa informării?
Liliana Ene: Nu pot să spun că am vrut să fiu bibliotecar, de mică. Probabil, ca orice copil, am vrut să fiu doctoriţă sau profesoară. Tatăl meu este un om care a avut întotdeauna foarte multe cărţi, în casă. De obicei, nu prea veneam la bibliotecă, pentru că aveam cărţile la îndemână. El a încercat mereu să-mi insufle şi mie şi surorii mele pasiunea pentru carte, pentru citit. La facultate, am vrut iniţial să mă înscriu la secţia de franceză-română, dar având o verişoară care era la master la bibliologie şi ştiinţa informării, mi-am zis să merg şi eu pe aceeaşi direcţie. Ea era foarte încântată. M-am înscris la examen pentru secţia respectivă, în 1999.

Reporter: Ce presupune exact, a fi bibliotecar?
Liliana Ene: A fi bibliotecar presupune pasiune, în primul rând, apoi foarte multă răbdare şi dragoste de cărţi. Dacă nu-ţi place să citeşti, cred că nu ai ce să cauţi în bibliotecă, sub nicio formă! A lucra într-un astfel de mediu presupune şi dragoste de oameni, pentru că lucrezi foarte mult cu publicul şi trebuie să asiguri celui care vine în bibliotecă, în primul rând o atmosferă frumoasă, să-i fie drag să mai vină şi a doua oară şi să-i oferi tot ceea ce are nevoie în căutările lui.

Reporter: Cum aţi preluat şefia Bibliotecii Municipale din Câmpina?
Liliana Ene: După ieşirea la pensie a doamnei Petra Briciu, m-am transferat de la Muzeul Hasdeu, aici. Şi cred că m-am integrat destul de bine. Era un vis din facultate, să ajung într-o conjunctură de asemenea manieră, din care să pot face ceva nou, să aduc ceva nou într-o bibliotecă. De exemplu, să schimb mentalitatea oamenilor care lucrează în bibliotecă, apoi să dezvolţi permanent, serviciile pe care le oferi. După cum spunea Hermina Anghelescu, o doamnă care lucrează la bibliotecile din SUA şi pe care am avut-o musafir la noi, în general, publicul are o imagine deformată, faţă de bibliotecari. Adică, bibliotecara e văzută de mulţi ca o femeie în vârstă, care stă cu o figură tristă şi care aşteaptă să-i ceri o carte. Această mentalitate trebuie schimbată. Şi biblioteca trebuie văzută altfel, ca pe un loc unde poţi să comunici cu alţi oameni, să socializezi, să vizionezi anumite lucruri. E important să vii şi să stai de vorbă cu un om care poate să-ţi zâmbească, pentru că aşa trebuie să fie bibliotecarul, să-şi aştepte cititorii cu drag. Vă spuneam de doamna Hermina Anghelescu…, dânsa este din Câmpina şi a lucrat la Biblioteca Naţională, iar acum este profesoară de biblioteconomie la o universitate din Chicago. Pe noi ne-a vizitat de drag, fiind de aici. Ultima oară când a venit, în iulie 2011, m-a invitat la un curs de dezvoltare a serviciilor de bibliotecă, la Buşteni. Am participat cu mare plăcere, pentru că ştiam că mă întâlnesc cu oameni care se ocupă cu acelaşi lucru şi chiar am avut foarte multe de învăţat. Ni s-a prezentat cum funcţionează bibliotecile din SUA, ne-au învăţat cum să atragem cititorii spre lectură, cum să face dintr-o bibliotecă, o a treia casă, după şcoală şi familie.

Reporter: Ce le oferiţi cititorilor aici?
Liliana Ene: Biblioteca Municipală din Câmpina are în primul rând secţie de împrumut de carte, inclusiv secţia de la Casa Tineretului, de carte în limba engleză. Apoi avem sala de lectură şi cea de internet, unde internetul este gratuit, plus tot ce înseamnă carte de referinţă, presa naţională şi locală. Repet, toate în mod gratuit, pe baza permisului de cititor.

Reporter: Ce proiecte de suflet aţi reuşit să concretizaţi de când conduceţi acest lăcaş?
Liliana Ene: De fapt, în tot ceea ce fac, pun suflet. Toate evenimentele culturale pe care le organizez le fac cu suflet, cu multă emoţie. Totuşi, cel mai important proiect de până acum este biblionetul. Face parte dintr-un program naţional care la noi a fost implementat prin intermediul Bibliotecii Judeţene, „Nicolae Iorga” din Ploieşti. Prin acest program, mai multe biblioteci publice din România au primit un anumit număr de calculatoare, oferind acces gratuit la internet tuturor persoanelor care nu-şi permit asemenea lucruri, acasă. Anul trecut am reuşit să modific puţin aspectul aici. Am creat două săli special pentru calculatoarele care au venit de la IREX. Acestea au fost o donaţie din partea Fundaţiei  Melinda şi Bill Gates, printr-un program naţional. Este un parteneriat între IREX, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, Fundaţia EOS, autorităţile locale şi naţionale. Am aplicat şi noi la acest program în 2009, prin intermediul Bibliotecii Judeţene, care ne-a selectat împreună cu alte 19 biblioteci din judeţ. Abia în 2011 am primit calculatoarele. Trebuia să ai spaţiu adecvat, iar Consiliul Local să asigure abonament la internet, securitatea echipamentelor, inclusiv plata facturilor.

Reporter: Aţi reuşit să mai îmbogăţiţi patrimoniul de cărţi al bibliotecii?
Liliana Ene: Noi primim finanţare prin Primăria Câmpina şi Consiliul Local Câmpina, având în fiecare an un anumit buget pentru achiziţia de cărţi. În 2011, am reuşit să achiziţionăm aproximativ 700 de cărţi. Pe lângă ce luăm noi, primim foarte multe donaţii de la persoane particulare şi de la alte biblioteci. De exemplu, în 2010, Biblioteca Naţională ne-a oferit aproape 900 de cărţi, din rezerva naţională de publicaţii.

Reporter: Vorbiţi-ne de cititorii care vă frecventează şi de preferinţele lor.
Liliana Ene: Anual, avem în jur de 4.000 de cititori.
Observăm că numărul tinde spre creştere şi sperăm să crească în continuare. Proporţia este egală cumva, cu cea de la nivelul ţării, cam 10 % din locuitorii comunităţii. Totuşi, cred că e cam mic acest număr. Asta înseamnă că 90% dintre oameni nu vin într-o bibliotecă. Noi primim şi cititori din împrejurimile Câmpinei, doar că fie pot sta la sala de lectură, fie lasă o garanţie pentru cărţile împrumutate. Câmpinenii vin doar cu buletinul şi le facem permisul de cititor. În general, predomină elevii şi studenţii, dar sunt şi foarte mulţi pensionari. Sunt căutate cărţile de dragoste, de aventuri, science fiction. Mai nou, elevii împrumută cărţi despre vampiri, bineînţeles, baza rămânând cărţile din programa şcolară.

Reporter: Ce proiecte de viitor aveţi în vedere, ce anume vă doriţi mai mult?
Liliana Ene: Sunt multe de făcut. Anul acesta aş vrea să informatizez biblioteca, să achiziţionez un sistem integrat Tim Read. E un sistem informaţional de lucru în bibliotecă, prin care toate cărţile sunt introduse într-o bază de date, iar utilizatorul îşi poate găsi mult mai uşor informaţia de care are nevoie, cartea…
Deocamdată, lucrăm cu cataloagele alfabetic şi sistematic tradiţional şi e puţin mai dificil. Ce-mi doresc cel mai mult, legat de munca mea? Vreau ca biblioteca din Câmpina să fie mult mai modernă. Sincer, mi-aş dori să funcţioneze în alt spaţiu, undeva în centrul oraşului, într-o clădire modernă, cu mai multe săli, unde să putem aduce şi biblioteca engleză. Apoi aş vrea ca să putem asigura cât mai multe servicii, cititorilor noştri. Carmen NEGREU

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co