Actualitate

Lecţie de viaţă – “Vreau să învăţ carte!”

IMG_4126Un adolescent cu probleme psihice, din Posada, vrea cu orice preţ să-şi finalizeze studiile. Băiatul a bătut
la uşa Centrului Şcolar Special din Breaza şi i-a rugat pe dascăli să-l primească în rândul elevilor.

Povestea lui Sergiu Ionescu, un băiat în vârstă de 17 ani, originar din Posada-Comarnic, este cu adevărat una care merită spusă tuturor. Am aflat-o când am trecut pragul instituţiei şi am făcut cunoştinţă cu directorul Costică Ioniţă şi asistentul social Anelise Ioniţă. Am avut, astfel, ocazia să descopăr o lume aparte, o lume numai a copiilor cu probleme psihice, în care fiecare dintre ei îţi pot da o lecţie de viaţă la care nici nu te-ai fi gândit. Sergiu, de exemplu, a uimit pe toată lumea când, în toamna anului trecut, s-a prezentat împreună cu fratele său în vârstă de 19 ani, şi a rugat conducerea şcolii să-l primească în rândul elevilor.
Le-a spus cadrelor, cu o emoţie căreia nu-i putea nimeni rezista, că vrea să înveţe carte. „Dorinţa lui Sergiu Ionescu, de a se înscrie la şcoală, ne-a umplut sufletul de bucurie”, a declarat directorul Centrului Şcolar Special din Breaza, Costică Ioniţă.

Familie nevoiaşă
Adolescentul face parte dintr-o familie nevoiaşă şi are trei fraţi. Andrei, în vârstă de 19 ani, este elev în clasa a XII-a, la un liceu cu profil mecanic din Câmpina,  Ştefania, în vârstă de 14 ani, este în clasa a VII-a la Şcoala Generală din Comarnic, iar mezinul, Marian, încă se bucură de jocul copilăriei, la cei doar 6 ani ai săi. Mama lor îşi câştigă banii ca muncind în Sinaia, la Administraţia Drumurilor şi Podurilor, iar tatăl lucrează în construcţii, atunci când se găseşte de lucru, fiind mai tot timpul plecat la Bucureşti.
Marian s-a născut cu probleme mari de sănătate, fiind paralizat de la mijloc în jos. De parcă nu ar fi fost de ajuns atâtea necazuri, bunica copiilor din partea mamei a suferit o amputare la unul dintre picioare, dând peste cap, cu problemele sale de sănătate, viaţa acestei familii de oameni simpli, care se baza pe ea în îngrijirea mezinului. Dar în mediul acesta s-a călit un caracter deosebit.

Ambiţie fără margini
Sergiu a adunat, parcă, îl el, voinţa de a reuşi a tuturor rudelor sale de sânge. S-a chinuit, s-a împotmolit cu şcoala în clasa a V-a şi a VI-a, rămânând repetent de trei ori, repetând clasa a VI-a de două ori. Pe fondul unui uşor retard mintal a abandonat educaţia şi a muncit cu ziua, pe unde a putut, pentru a-şi ajuta familia. În ciuda tulburării sale mintale, însă, o dată cu trecerea timpului şi-a dat seama că nu se poate descurca fără să ştie carte. „Râdeau copiii de mine că nu ştiu o mulţime de lucruri, nu vorbeam despre şcoală…”, a mărturist, cu tristeţe, Sergiu Ionescu. Aşa a ajuns să vrea să-şi finalizeze studiile. În momentul de faţă este elev în clasa a VIII-a, reuşind să treacă o mulţime de teste, la nivelul specific al şcolii, dând dovadă de multă voinţă şi conştiinciozitate.

Alţii…
Sergiu Ionescu este un exemplu viu pentru toţi adolescenţii. Mulţi dintre aceştia, pentru care părinţii au cheltuit bani grei ca să nu le lipsească nimic, se duc la şcoală doar ca să facă parada modei şi să apară pe internet, păruindu-se. Din cauza situaţiei modeste a familiei sale şi a micilor probleme de sănătate mintală, Sergiu Ionescu nu va ajunge, probabil, să muncească în spatele vreunui birou şi nici să frecventeze cluburile de fiţe. Cu toate acestea, pare să dea dovadă de mult mai multă înţelepciune şi maturitate decât mulţi dintre semenii săi, de-o vârstă cu el, sau chiar mai mari.
Apel către semeni
Persoanele care doresc să-l sprijine pe Sergiu Ionescu în încercarea sa de a-şi finaliza studiile, pot contacta conducerea Centrului Şcolar Special din Breaza sau pot suna la redacţia Ziarului “Valea Prahovei”, de luni până sâmbătă.Lucian IANCU

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co