Actualitate

La judecată cu primăria pentru câţiva metri de pământ

tarbujaru-busteni-(1)De trei ani de zile, locatarii blocului A7 de pe Strada Cezar Petrescu din oraşul Buşteni, se judecă cu municipalitatea, pentru dreptul de folosinţă al unui teren. Este vorba de câțiva metri pătrați aferenți blocului în care locuiesc, autoritățile contestând documentele locatarilor şi susținând că aceştia au dreptul doar la terenul de sub clădire.

Constantin Tărbujaru, pensionar şi vechi locatar al blocului A7 a explicat că terenul aferent blocului îl folosesc de mai bine de 30 de ani. Totodată, printr-o decizie a Prefecturii Prahova, din 1991, s-a reconstituit dreptul de proprietate în indiviziune pentru fiecare locatar, în funcţie de suprafeţele locative ale fiecărui apartament. Tărbujaru povesteşte cum Oficiul de Construire al Locuinţelor Prahova a cerut Primăriei Buşteni, pe baza unei schiţe, să dea o decizie prin care să li se atribuie în folosinţă suprafaţa de 625 de mp. Locatarii blocului A7 au primit această decizie din 1973. Alăturat terenului există şi schiţa şi tabelul anexă cu cei 625 de mp, defalcați pentru 20 de familii, în funcţie de suprafaţa locuită. În 1973 s-au dat locatarilor procese verbale de primire-recepţie din care reieşea suprafaţa de teren de sub bloc aflat în indiviziune, cât şi suprafaţa terenului din jurul blocului, ajungându-se la 924 mp. Pentru suprafaţa totală a terenului, locatarii au putut dovedi că au plătit un impozit în fiecare an, pentru folosinţa terenului.
Lucruri foarte complicate

Persoanele în cauză s-au zbătut pe calea legii să-şi dovedească dreptatea, apelând şi la Inspectoratul Judeţean în Construcţii, instituţie care a amendat un individ care şi-a construit un imobil, încălcând cei 625 mp. În momentul în care persoana a primit autorizaţie de construire, lângă blocul A7, intrând cu construcţia şi pe terenul locatarilor, aceştia au acţionat primăria Buşteni în instanţa civilă. În baza actelor prezentate, Tribunalul Prahova a dat la începutul lunii februarie, o hotărâre irevocabilă în favoarea locatarilor blocului. Cu toate acestea, juriştii Primăriei Bușteni au făcut recurs în revizuire, considerând că dreptatea poate fi de partea lor. Următorul termen în acest proces a fost stabilit abia în septembrie și oamenii vor trebui să mai aştepte până justiţia le va da o sentinţă. În acest timp, vor sta încurcaţi în hârtiile întocmite şi parafate tot de municipalitate, din care reiese că aceşti oameni sunt posesori nu doar ai terenului de sub bloc, ci şi din jurul acestuia. Oamenii au căzut în capcana a două administraţii: cea a fostului primar Ilie Ilinca, de unde au primit actele din care rezultă dreptul lor asupra unui teren din jurul blocului, şi cea a actualului primar, Emanoil Savin, care eliberează autorizaţie de construire imobil, pentru un teren ce ei consideră că le aparţine.

Teama de corupție
Pe scurt cam aceasta ar fi povestea locatarilor blocului care se zbat să-şi dovedească dreptatea. Pe parcursul procesului, Constantin Tărbujaru a fost nevoit să sesizeze şi DNA, pentru că, după spusele sale, apăruseră în dosare expertize şi schiţe false. Constantin Tărbujaru declară, supărat pe Primărie: ”Este o filieră foarte bine structurată. Au cadastru, au poliţie. Le-au dat la cei de la anchetă, de la poliţie, terenuri de casă, au procurori.” La prima vedere, miza terenului pentru care se luptă locatarii blocului nu pare a fi atât de puternică, încât să implice muşamalizări şi şpagă cu terenuri, pentru ca Primăria Buşteni să-l revendice. Cu toate acestea, ițele sunt complicate și rămâne de văzut cum vor fi ele descurcate.Carmen NEGREU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co