Iulian Bădescu: „Lucrurile se vor schimba la alegerile din 2012”
Iulian Bădescu, senator PSD în Colegiul Uninominal nr. 2, este poate, controversat din cauza faptului că, făcând parte din partidul de guvernământ, la un moment dat, a considerat că direcţia în care merge PDL nu coincide cu modul său de gândire. În 1997, a absolvit Facultatea de Litere şi Ştiinţe, Profilul Economic, cu specializare în Contabilitate şi Informatică de Gestiune. Se consideră om de presă, activând, până la intrarea în politică, la diverse publicaţii, ultima oară având calitatea de director general la SC Bloom Press SRL, Ploieşti.
Reporter: Cum v-aţi integrat în rândurile Partidului Social Democrat (PSD), de când i-aţi părăsit pe democrat-liberali?
Iulian Bădescu: Am spus-o de mai multe ori: eu cred în munca în echipă. Cred că numai prin eforturile conjugate ale membrilor unei echipe putem reuşi. În PSD am întâlnit mulţi oameni care cred, ca şi mine, că forţa echipei garantează reuşita. Nu numai în politică, ci şi în orice alt domeniu… Deci, integrarea mea în echipa PSD a decurs fără probleme.
Reporter: Simţiţi vreo percepţie negativă din partea colegilor din PSD? Dar din partea foştilor colegi PDL, aţi sesizat atitudini ostile şi chiar piedici în activitatea senatorială?
Iulian Bădescu: Sunt un om cu o fire deschisă şi îmi place să spun lucrurilor pe nume. Poate că pe unii dintre actualii mei colegi îi deranjează sinceritatea mea, atitudinea mea tranşantă. Dar, nu, nu cred că sunt perceput negativ… Cât despre atitudinile negative şi piedicile venite din partea foştilor colegi, au fost destule chiar şi atunci când făceam parte din acelaşi grup parlamentar. Aşa că, nu ştiu ce ar mai putea inventa.
Reporter: De fapt, ce v-a motivat să schimbaţi tabăra politică?
Iulian Bădescu: Nu puteam să susţin măsurile de austeritate pentru care executivul şi-a asumat răspunderea. Nu puteam să le susţin, pentru că nu pot accepta ideea că destinul a milioane de oameni se stabileşte bătând din palme, încropind pompieristic un program anticriză care loveşte grav categoriile sociale cele mai vulnerabile: pensionarii şi persoanele active cu venituri mici. Nu cred într-un program de „salvare naţională” care-i condamnă pe medici şi pe dascăli să trăiască cu aer, care-i condamnă pe cei săraci să fie şi mai săraci. Nu cred că putem construi politici publice coerente şi eficiente doar tăind, de-a valma, 25% din cheltuielile de personal, din sectorul bugetar. Pot fi operate reduceri de personal, dar, trebuie să-i lăsăm pe cei care rămân în sistem să trăiască. De altfel, nu numai aceste cheltuieli generează „găurile negre” din buget. Cauzele sărăciei bugetare sunt altele: practicile evazioniste generalizate, pensiile şi salariile speciale, „umflate” prin acte normative la fel de speciale şi elaborate în beneficiul unor minorităţi profesionale privilegiate, investiţiile haotice şi costisitoare, incapacitatea cronică a statului de a absorbi fondurile europene etc. Consider că, înainte de a elabora un plan anticriză, ar trebui să fie identificate corect adevăratele cauze ale crizei. Iată de ce, o spun încă o dată, sunt hotărât să nu susţin măsurile de austeritate propuse de Guvern.
.Reporter: În ce fel de probleme sociale v-aţi implicat şi aţi reuşit să şi rezolvaţi ceva, personal sau alături de colegii din PSD?
Iulian Bădescu: În ultimul timp, am acordat mai multă atenţie problemelor cu care se confruntă cetăţenii din Ploieşti. Împreună cu colegii mei, membri ai Consiliului Local, am încercat să găsim şi să promovăm cele mai bune soluţii de rezolvare a acestor probleme. Din păcate, multe dintre soluţiile găsite de noi nu pot trece de „maşina de vot” a celor care conduc acum administraţia locală. Dar, lucrurile se vor schimba, fără îndoială, din acest punct de vedere, la alegerile din 2012.
Reporter: Ce puteţi spune despre activitatea dvs. senatorială?
Iulian Bădescu: Personal, am avut, aproape 40 de iniţiative legislative. Acum nu v-aş putea enumera decât câteva dintre ele: propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, care a devenit Legea 345/11.11.2009 publicată în M.O. 778/13.11.2009 sau amendamente la Legea Bugetului, la Codul Civil şi la Codul de Procedură Civilă; propunere legislativă pentru modificarea şi completarea alin. (1) al art. 40 din Legea nr.448/2006, privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată; ş.a.m.d. Ele pot fi vizualizate pe site-ul meu şi îi invit pe cei interesaţi să acceseze adresa: www.iulianbadescu.ro. De bună seamă, în activitatea mea din Senat ţin cont, în primul rând, de interesele ploieştenilor şi ale prahovenilor care mi-au acordat încrederea lor, alegându-mă să-i reprezint în Parlament. Dar, ar fi greu să promovez proiecte legislative dedicate numai prahovenilor.
Reporter: Ca om politic, cum comentaţi ultimul scandal, în care sunt implicate nume ale unor şefi din vârfurile Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI)?
Iulian Bădescu: Scandalul la care faceţi referire este generat de politizarea excesivă a MAI. Prin scandalurile de acest fel se plătesc diverse poliţe. Se merge pe „principiul”: X-ulescu este omul lui Cutărescu. Cutărescu a „greşit”, deci şi X-ulescu trebuie pus la punct… Aceste scandaluri nu vor înceta până când MAI nu va fi curăţat de orice ingerinţă a politicului.
Reporter: Este politizată poliţia prahoveană?
Iulian Bădescu: Având în vedere declaraţiile doamnei Roberta Anastase, răspunsul este: da, poliţia prahoveană este politizată. La Ploieşti, preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Alma Anastase, îi cere imperativ şefului Poliţiei să întreprindă nişte acţiuni de intimidare a oponenţilor politici ai domniei sale. Cum să facă asta? Păi, simplu: să-i sperie un pic, plimbându-le copiii prin arest. Nici n-ar putea fi altfel, când, la nivel naţional, cum spuneam mai devreme, toate structurile administraţiei sunt excesiv politizate.
Reporter: Ca simplu cetăţean, pe o scară de la 1-10, unde s-ar situa încrederea faţă de Poliţia Română?
Iulian Bădescu: În momentul de faţă, acord Poliţiei Române o notă de trecere: 6. Sunt convins, însă, că în corpul MAI există profesionişti adevăraţi şi că activitatea Poliţiei Române se va îmbunătăţi sub toate aspectele.
Reporter: Către ce anume se îndreaptă România în acest moment, date fiind toate aspectele negative socio-politico-economice şi financiare ale situaţiei în care ne zbatem?
Iulian Bădescu: Pe termen scurt, sunt pesimist. Atât timp cât România va fi condusă de cvartetul BUBA – Băsescu, Udrea, Boc, Anastase – nu ne putem aştepta la nimic bun. Cine se simte bine când are o „bubă”? Carmen NEGREU