Actualitate

Iulia Paraschiv: „Merg până la capăt!”

Iulia Paraschiv locuieşte în Câmpina, are 34 de ani şi a devenit inginer, după ce a terminat Facultatea de Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti. Până în primăvara acestui an, a lucrat la Atelierul de Administrare Spaţii Verzi, din cadrul Primăriei Câmpina, când a fost concediată. Considerând motivele concedierii nejustificate, a acţionat în judecată instituţia Primăriei Câmpina.

Reporter: Ce calitate aţi avut în cadrul Atelierului de Administrare Spaţii Verzi?

Iulia Paraschiv: Am fost şefa acestui atelier din februarie 2002, până în martie 2008. La această dată, printr-o hotărâre a Consiliului Local, postul meu de şef de atelier s-a desfiinţat, iar inginerul agronom Gheorghe Creţu a rămas şeful Serviciului de Administrare Spaţii Verzi. Dânsul venise pe acest post din aprilie 2007, în urma unui concurs, fiind singurul concurent şi singurul câştigător. Eu nu am putut participa la concurs, neîndeplinind criteriile. Adică trebuia să ai studii superioare de agronomie sau horticultură şi zece ani vechime în specialitatea studiilor. Eu sunt inginer horticultor şi atelierul se ocupă de flori, nu? Şi lucram doar de… şapte ani în acest atelier.

Reporter: Care sunt motivele pentru care aţi fost concediată?

Iulia Paraschiv: În dispoziţia de concediere se spune: „Primarul Municipiului Câmpina, dispun sancţionarea disciplinară cu desfacerea contractului individual de muncă a d-rei Iulia Paraschiv, inginer la Serviciul Administrare Spaţii Verzi, începând cu data de 1 mai 2010, pentru abateri disciplinare repetate şi conduită generală necorespunzătoare. D-ra Iulia Paraschiv nu s-a prezentat la cercetarea prealabilă disciplinară”. E o întreagă poveste cu cercetarea asta!

Reporter: Practic, în ce constau aceste „abateri disciplinare repetate şi conduită generală necorespunzătoare”?

Iulia Paraschiv: Înainte de desfacerea contractului, a trebuit să mă prezint la această cercetare prealabilă disciplinară. Am cerut o amânare de două zile, având în vedere că trebuia să-mi expun şi punctul meu de vedere, care a necesitat 15 pagini. Am predat aceste hârtii, e adevărat, cam târziu, după două săptămâni. Atât mi-a luat mie să lucrez acasă, când aveam timp ca să mă concentrez asupra unor lucruri neplăcute. După ce am predat aceste lucruri scrise, pentru că asta mi s-a cerut, o explicaţie scrisă la acuzaţiile aduse de inginerul Gheorghe Creţu, compartimentul Resurse Umane a întocmit un referat. Aici se spune că nu am respectat termenul prevăzut pentru predarea acestei explicaţii, dar că am depus pe 2 aprilie „un rechizitoriu” în apărarea mea. Chiar aşa au redactat! Pentru că nu am putut prezenta cele scrise nici la termenul propus de mine, s-a considerat că nu m-am prezentat la această cercetare prealabilă, chiar dacă dânşii recunosc că le-am predat, totuşi, hârtiile. Nu am sfidat pe nimeni. Pur şi simplu, aveam nevoie de timp să-mi pregătesc apărarea temeinic, să nu scriu neadevăruri. În anul 2006, am primit o mustrare scrisă şi o penalizare salarială de 10% pe o lună şi îmi pare rău că nu le-am atacat în instanţă. În 2008 şi în 2009, în urma referatelor întocmite de către dl. ing. Creţu, am mai primit trei sancţiuni cu reducerea salariului pe o lună, respectiv pe trei luni. Era nevoie de mai multe sancţiuni ca să pot fi concediată „legal”. Nu ştiu ce înseamnă în accepţiunea acestor oameni „abateri disciplinare”. Poate că „prezenţa nejustificată peste program”, aşa cum scrie într-una dintre dispoziţiile de sancţionare. Chiar nu-mi dau seama! Am cerut explicaţii şi nu mi s-au dat.

Reporter: Şi totuşi, nu reiese, concret, de nicăieri ce abateri aţi avut.

Iulia Paraschiv: Nu reiese concret, fiindcă inginerul Creţu nu mă acuză de nişte lucruri clare, punctuale, să spună ceva de genul „în ziua x a făcut greşit, asta sau asta”. Nu există aşa ceva. S-a făcut doar o apreciere subiectivă, la modul general, din care fiecare a înţeles ce a vrut sau ce a putut.

Reporter: Aţi cerut o audienţă primarului Horia Tiseanu, pentru a-i prezenta această situaţie?
Iulia Paraschiv: Am fost în audienţă, după ce am primit această dispoziţie de concediere. Atitudinea dumnealui faţă de această situaţie a fost interesantă şi… nepotrivită, aş putea să spun. Nu am fost lăsată să vorbesc. Cel puţin, aşa am simţit, că mă punea la zid. Ca să-mi intre bine în cap, că sunt vinovată sută la sută pentru ceea ce mi se întâmplă. Mi-a zis că nu m-am încadrat în linia de partid. Apoi, a rectificat rapid, pentru că toţi cei prezenţi făcusem ochii mari. Aşa că a rectificat „în linia sistemului”. Nu ştiu despre ce sistem e vorba.

Reporter: Când aţi deschis prima acţiune în instanţă împotriva Primăriei?

Iulia Paraschiv: Prima acţiune a fost  deschisă în mai 2008, după ce inginerul Creţu mi-a întocmit un referat pe motiv că nu mă ocup de culturile de plante de la seră. Acest lucru nu era adevărat, pentru că dumnealui, fiind în poziţia de şef, trebuia să organizeze programul. Eu l-am făcut, în sensul că îi spuneam ce e de făcut, cum trebuie făcut, câţi oameni îi trebuie pentru realizarea unei lucrări. Dar, culmea! Nu mă lăsa să fac programul în faţa oamenilor, ci doar în birou îi spuneam ce trebuie făcut. Dimineaţa, spunea doar atât: în oraş cosim sau săpăm şi la seră, te ocupi tu, Iulia. După ceva timp, a început să se întoarcă către inginera Anca Puiu şi să-i spună „fă tu programul de la seră”. Practic, pe mine mă excludea. Au fost nişte eşecuri pentru că nu am fost ascultată. Au fost probleme cu răsadurile. Nu puteau fi scoase în oraş pentru că erau prea mici, altele nu ajunseseră în faza în care puteau fi valorificate, nu erau înrădăcinate, nu înfloriseră şi multe altele erau degradate. Am dat în judecată Primăria pentru acea sancţiune şi am câştigat acel proces, care a durat un an de zile. Nu am recuperat banii. Am făcut cerere pentru recuperarea lor cu ocazia concedierii, dar legea este încălcată. Oricum, am deschis proces pentru fiecare penalizare în parte, în funcţie de momentul la care mi s-a dat fiecare dintre ele.

Reporter: Când aţi deschis acţiune în instanţă pentru faptul că aţi fost concediată?

Iulia Paraschiv: Imediat, în aprilie 2010, după decizia de concediere, care a fost pe 8 aprilie.
Prima înfăţişare va fi abia în noiembrie 2010. Merg până la capăt! Acum nu am niciun venit. Nu pot beneficia nici de şomaj, dată fiind această manieră de concediere. În momentul de faţă, nici nu pot să mă angajez undeva cu carte de muncă, aceasta fiind la Primărie, litigiul nefiind soluţionat. Carmen NEGREU

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co