Învăţământ gratuit pe… banii părinţilor

Liceul „Aurel Vlaicu” din Breaza nu are nici măcar un leu în bugetul din acest an, pentru investiții, reamenajări sau dotări. Pentru a le oferi copiilor lor șansa de a învăța carte așa cum trebuie, părinții au constituit o asociație non-profit, au direcționat 2% din impozit către aceasta și au demarat procedurile de amenajare a unui laborator performant de biologie. Inițiativa ar putea fi preluată de părinții tuturor elevilor prahoveni.
Este cunoscut faptul că unităţile de învăţământ se lovesc mereu de lipsa banilor, nu neapărat pentru că este o perioadă de criză, ci pur și simplu pentru că învăţământul este pus mereu în coada listei de acordare a unui buget consistent.
Într-o Românie integrată în UE, în care învățământul este gratuit, părinții sunt nevoiți să faca demersuri pe banii lor pentru a asigura condiții de instruire copiilor. La Liceul „Aurel Vlaicu” din Breaza vistieria este goală. Nu există niciun ban pentru dotări și, cu toate acestea, în vacanţa intersemestrială s-au demarat lucrările de refacere şi modernizare a laboratorului de biologie.
Conducerea liceului a reuşit să se angajeze într-o astfel de lucrare costisitoare, cu ajutorul Asociaţiei Părinţilor, unica formă de organizare de acest gen din județ. Aceasta funcţionează de un an de zile, având personalitate juridică pentru activitate nonprofit. Ideea îi aparţine lui Marian Necula, cel care avea să devină și președintele organizației. Ajutat şi de alţi părinţi interesaţi de condiţiile în care învaţă copiii lor, a început o campanie de strângere de adeziuni.
Speranțe de 2%
Părinţii au completat fişe tip pentru redirecţionarea a 2% din impozitul lor pe venit, către asociaţie. Iniţiativa a fost un succes. Nimeni nu scoate bani din buzunar, ci doar îşi dau acordul ca 2% din impozitul pe care statul oricum îl opreşte să ajungă în pușculița asociaţiei. Așa s-au adunat 13.700 de lei.
„La sfârşitul anului şcolar, în vara anului trecut, copiii au fost premiaţi cu cărţi cumpărate de către asociaţie. Au mai putut fi premiaţi şi copiii participanţi la olimpiade. Sperăm să crească numărul membrilor asociaţiei până la cinci-șase mii. Am propus conducerii liceului ca în acest an, premiile pentru olimpicii ajunşi la faza naţională, să fie constituite dintr-o anumită sumă de bani, pentru o stimulare mai puternică a copiilor, cărţile regăsindu-se, oricum, în treptele de premiere”, a declarat Marian Necula.
Profesorul de matematica,
zâna cea bună
Conducerea liceului este cât se poate de mulţumită de activitatea Asociaţiei Părinţilor, aceasta intervenind benefic în problemele cu care se confruntă în amenajarea şi dotarea liceului. „Asociaţia a fost la înălţime în sensul că a dat o mână de ajutor consistentă. Lucrările care s-au demarat pentru laboratorul de biologie, însumează peste 120 de milioane de lei vechi, bani pe care nu-i aveam. Ne doream de mult un astfel de laborator, cu care să ne mândrim şi să fie de folos elevilor. Şi profesorul nostru de matematică, Gheorghe Pântea, totodată consilier local, ne ajută, ca de fiecare dată. Deţine o firmă de construcţii şi arhitectură care va subvenţiona o parte din costurile modernizării laboratorului de biologie. Îi mulţumim! Dânsul lucrează cot la cot cu echipa dumnealui, chiar şi opt-zece ore pe zi, pentru a finaliza cât mai repede lucrarea”, a declarat directorul adjunct Vasile Focşeneanu.
Profesorul Gheorghe Pântea vorbește despre ceea ce era laboratorul de biologie: „Trebuia să rezolvăm această problemă! În clasa asta era o adevărată cultură de ciuperci şi de microbi ce putea deveni oricând o sursă de îmbolnăvire pentru copii şi profesor. M-am angajat să susţin o parte din cheltuielile cu acest laborator dar şi amenajarea unui cabinet de matematică în acelaşi timp. Nu vreau să mă ţină minte copiii, doar pentru că i-am chinuit cu matematica ci şi pentru că învaţă carte în condiţii civilizate şi moderne”.
Statul…
Deși sunt mândri de ceea ce fac, părinții nu uită faptul că statul ar fi trebuit să fie cel care să asigure o atenție sporită învățământului. „Datorită asociaţiei, lucrurile se mişcă în şcoală, într-o direcţie pozitivă, fiind vizibile progresele făcute prin unele amenajări şi dotări.
Deocamdată, multe se fac pe banii părinţilor. Nu ne pare rău pentru că o facem pentru copiii noştri. Dar, ideal ar fi fost ca statul să se implice cu adevărat în problemele ce ţin de un aşa-zis învăţământ gratuit”, a spus Ion Vlad, tatăl unui elev de clasa a VI-a.
Exemplu de urmat pentru toți părinții
E un lucru foarte bun, un exemplu care poate fi urmat, care nu duce decât la o strângere a legăturii dintre părinți și școală, dar trebuie avută mare grijă, banii trebuie gestionați cu grijă, cu atât mai mult cu cât sunt ai părinților. La nivelul Inspectoratului au fost alocate fonduri mai puține decât în anii trecuți – a declarat inspectorul general al IȘJ Prahova, Nicolae Angelescu.
În laboratorul de biologie se vor derula activităţi de cercetare, adecvate elevilor de gimnaziu şi liceu cum ar fi disecţiile. În acest sens, vor exista dotări cu mese speciale, chiuvete, microscoape, proiector, acvariu. Nu va lipsi nici diorama ce va conţine arealul pădurii de foioase, cu păsări şi animale împăiate. Nu în ultimul rând, va fi împodobit cu ghivece cu plante de apartament. Carmen NEGREU