Învăţământ de calitate
Casinoul din Sinaia a găzduit cea de-a doua Conferinţă Internaţională de Diseminare.
La evenimentul care a avut loc zilele trecute au participat, alături de membrii echipei de management şi implementare a proiectului Calitate în Managementul Unităţilor Şcolare (CMUS), peste 150 de inspectori din judeţe, reprezentanţi ai organizatiilor neguvernamentale active în domeniul educaţiei şi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale. Obiectivul conferinţei a fost acela de a dezbate activităţile, rezultatele acestora şi perspectivele implementării proiectului, strategiile pentru îmbunătăţirea calităţii managementului şcolar prin dezvoltarea şi implementarea de instrumente manageriale, generate de parcurgerea cursurilor de perfectionare şi susţinute de platforma educaţională creată în cadrul proiectului, implementată cu ajutorul unui modul de utilizare TIC. “Este o mare bucurie pentru noi, ţinând cont atât de calitatea invitaţilor pe care îi avem şi de multitudinea de rezultate pe care vrem să le prezentăm şi cu care ne mândrim, pentru că sunt rezultate obţinute în urma activităţilor, a muncii pe care am depus-o în cadrul acestui proiect. Suntem aproape de finalul acestui proiect şi ne preocupă să îndeplinim toţi indicatorii pe care ni i-am propus”, a declarat managerul proiectului CMUS, Nicolae Angelescu.
Opinie ministerială
Prezent la conferinţă, secretarul de stat în Ministerul Învăţământului Stelian Fedorca a ţinut să sublinieze importanţa unor astfel de proiecte. “Sunt foarte importante pentru directori… Capătă o experienţă importantă pentru ei, pentru că a conduce o şcoală nu înseamnă doar să fii un administrator, ci trebuie să te ocupi de profesori, să te ocupi de elevi. Imaginea unei şcoli se conturează nu doar prin performanţe de olimpiadă, pentru că există şi altfel de şcoli, industriale, tehnologice…, care trebuie să producă viitorii specialişti”, a spus ministrul secretar de stat în Ministerul Învăţământului, Stelian Fedorca.
Şi ceilalţi invitaţi la conferinţă au apreciat proiectul care urmăreşte creşterea calităţii managementului în şcoli. “În cabinetele noastre şi la cursurile noastre de instruire se văd, destul de des, efectele învăţământului românesc aşa cum funcţionează el astăzi. La noi vin părinţi cu copii mai puţin motivaţi să înveţe sau aflaţi în conflict cu colegii lor sau chiar părinţi care se plâng de lipsa autorităţii profesorilor în şcoală. Noi am vrea să transmitem un mesaj simplu şi anume acela că şcoala trebuie să devină a părinţilor, nu a inspectoratelor sau a politicienilor şi nici măcar a autorităţilor locale. Şcoala este a comunităţii prin părinţii care îşi trimit părinţii acolo”, a declarat psihologul Cristian Andrei.
Proiectul “Calitate în Managementul Unităţilor Şcolare” este organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova, în calitate de beneficiar, împreună cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar, Asociaţia SHOTRON şi Standing International Conference of Central and General Inspectorates of Education, în calitate de parteneri. Adrian BURCEA