Actualitate

Infrastructura, eterna problemă…

Câteva familii din comuna Adunaţi s-au plâns de starea drumului pe care locuiesc, respectiv strada Valea Bradului. Este vorba de o uliţă care urcă în pantă, pietruită cu balast, după cum îşi aduc aminte autorităţile.

Pentru a se ajunge pe această stradă, se traversează o punte îngustă din lemn, iar maşinile circulă paralel cu aceasta, traversând o gârlă. „Primarul, aici, nu a făcut nimic. Podu’ a rămas mort. Cică-l face, da’ n-a făcut nimic! E foarte greu la noi”, a declarat Gheorghe Irimioiu.  Soţia sa, Eugenia, intervine şi spune: „Sunt operată de un an şi jumătate şi nu mă pot duce decât cu maşină, undeva, la doctor. Am 81 de ani. Avem un vecin care numai dânsu’ ne duce”,
„În comună, în general, cam ce s-a spus s-a cam făcut. Cu podu’ ăsta sunt probleme, ţine de judeţ. Dacă a făcut proiect, să dea bani să-l facem. În zona noastră, cu trecerea de la gârlă până la mal, este o problemă. Vicele a zis că suntem prea puţini şi nu sunt bani să se facă drumul. Cam aşa s-a exprimat. Suntem vreo 10-15 familii. Măcar balast să ne pună. Dar podul e necesar. Pe puntea aceea se trece şi cu motociclete şi cu biciclete şi se dărâmă scândurile. Dacă l-am anunţat pe vice sau pe primar, ne-au zis că trebuie să ne gospodărim noi. Aici a căzut o doamnă de la Bucureşti care a spus că o să facă reclamaţie. Podu’ trebuia făcut din mandatul trecut, în 2004”, a spus Gheorghe Bălănoiu. Vasile Mărăşoiu, un alt locuitor al străzii Valea Bradului, se plânge: „N-am pod acolo, în vâlcea, unde stau. Mi s-a oprit curentul de vreo trei săptămâni. Am fost la vice, la Electrica şi au zis că vin să taie crăcile de la pomii care afectează firele de curent”.

Părerea autorităţilor
Abordându-l pe primarul comunei Adunaţi, Octavian Negotei, acesta a declarat: „Se va face podul de către Consiliul Judeţean Prahova. E scos la licitaţie de vreo lună. A câştigat o firmă din Buzău. Valoarea podului e de vreo 20 miliarde şi va lega partea aceea de la Adunaţi cu Proviţa de Sus. Dacă, peste un an de zile, se realizează podu’ cum e în documentaţie, puntea aceea se va demola. Noi am făcut puntea aia, acolo, pentru 7 persoane, iar Proviţa de Sus nu ştiu câte familii are în zonă, dar ei folosesc puntea noastră pietonală. În privinţa străzii Valea Bradului, nu putem să asfaltăm 2-3 km, pentru patru case. Ei vorbesc vrute şi nevrute! Au construit pe toate vârfurile alea pe acolo, nu au autorizaţie. Iar omu’ acela care a venit la dumneavoastră nu cred că nu are curent de atâta timp. El are contract cu Renel. Cine să toaleteze pomii? Primăria vrea să le dea şi cu mătura în curte, le curăţă rigolele. Toaletarea intră în sarcina Renel-ului, să înlocuiască stâlpi, firele. Am făcut nu-ştiu-câte adrese la ei. Vin, se uită pe teren şi pleacă”.
Criză financiară sau nu, în general bugetele comunelor nu sunt bogate, în schimb Legea administraţiei publice locale este valabilă pentru orice primărie şi consiliu local din această ţară. Astfel, ne întrebăm firesc de ce se plânge primarul comunei Adunaţi, că se construiesc casele fără autorizaţie, în condiţiile în care acestea se eliberează de către biroul de urbanism din cadrul autorităţii locale, iar oamenii vorbesc „vrute şi nevrute” în funcţie de modul în care primul edil al unei localităţi ştie sau nu, cum să se gospodărească. Carmen NEGREU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co